Honderden miljoenen schade door extreem weer in 2020

Zeven stormen en elf stormdagen hebben vorig jaar in totaal voor € 180 miljoen schade aangericht aan gebouwen en voertuigen. Storm Ciara, die in februari ons land teisterde, was met € 84 miljoen al goed voor bijna de helft van dit bedrag.

Het aantal stormen in Nederland lijkt daarmee toe te nemen. Normaal gesproken kent ons land gemiddeld vijf stormen en acht stormdagen per jaar. Overigens bedroeg de totale schade door noodweer in 2020 bijna € 300 miljoen. Een en ander blijkt uit de Klimaatmonitor van het Verbond van Verzekeraars.

Trend zet door
Naar verwachting zet de trend door. Stormen boven de Atlantische Oceaan zijn in de afgelopen decennia namelijk tweehonderd kilometer naar het noorden verschoven. Volgens het KNMI zal die verschuiving doorzetten. Ook voorspelt het instituut dat extreme regen- en hagelbuien in de toekomst vaker voorkomen.

Eerder waarschuwen
Om ons beter voor te bereiden op extreem weer, werkt het KNMI aan het Early Warning Centre. Verzekeraars zijn een samenwerking aangegaan met het meteorologisch instituut. Doel is om hun eigen klanten eerder en beter te kunnen waarschuwen zodat zij maatregelen kunnen nemen.

Grip krijgen
Daarnaast werken onderzoekers van Wageningen University  Research (WUR) samen met de overheid en andere partijen aan de ontwikkeling van de Klimaat Impact Monitor. Die moet onder andere antwoord geven op de vraag hoe we als maatschappij grip kunnen krijgen op de gevolgen van extreem weer. Ook bij dit project heeft het Verbond van Verzekeraars zich aangesloten. Naar verwachting is de monitor volgend voorjaar gereed.

Meer informatie
Heeft u een vraag over dit bericht of wilt u meer weten over schade door noodweer en mogelijke verzekeringsoplossingen? Neem dan gerust even contact met ons op.05-08-2021
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top