Zorgverzekeraars mogen extra corona-kosten onderling verdelen

Zorgverzekeraars mogen dit jaar de extra kosten van de corona-aanpak onderling verdelen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekend gemaakt. Zonder deze verdeling bestaat het risico dat de continuïteit van de zorg in gevaar komt.

De zorgverzekeraars hebben in het voorjaar al direct financiële steun gegarandeerd aan zorgaanbieders zoals ziekenhuizen. Daarbij hebben ze ook afspraken gemaakt over het vergoeden van extra kosten voor onder meer speciale afdelingen voor corona-zorg en het verhogen van de IC-capaciteit.

Zorgplicht
Dit was nodig om te garanderen dat patiënten tijdens en na de crisis de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben. Zorgverzekeraars zijn dit wettelijk verplicht. Maar hoe hoog die extra kosten zouden zijn, was toen nog niet bekend.

Verdeling
Ook kon niemand op dat moment voorspellen of de ene zorgverzekeraar hierdoor misschien harder geraakt zou worden dan de andere. Mede daardoor zijn er indertijd nog geen afspraken gemaakt over de verdeling van de extra kosten. Inmiddels blijkt dat sommige zorgverzekeraars relatief veel duurder uit zijn dan andere.

Concurrentieregels
Onder normale omstandigheden mogen verzekeraars geen afspraken maken over de verdeling van kosten. Dat is namelijk in strijd met de concurrentieregels. Maar gezien de uitzonderlijke situatie maakt de ACM hierop dit jaar een uitzondering. De toezichthouder vindt dat een afspraak over onderlinge verrekening voor dit jaar noodzakelijk is om de kwaliteit van de zorg ook in de toekomst niet in gevaar te brengen.

Meer informatie
Heeft u vragen over dit bericht of over uw huidige of nieuwe zorgverzekering? Neem dan gerust even contact met ons op.05-11-2020
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top