Meer besmettingen, minder autodiefstal?

Hoe meer corona-besmettingen er zijn, hoe minder auto’s er worden gestolen. Dat zou je kunnen denken als je naar de cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) kijkt. Toch is deze algemene conclusie te kort door de bocht.

Sinds het begin van de coronacrisis is er een daling zichtbaar van het aantal personenauto’s dat wordt gestolen. Volgens recente cijfers gaat het om een kleine 10%. In Amsterdam nam het aantal diefstallen zelfs af met 17%. Maar de regio Rotterdam laat juist een groei zien van 14%.

Rotterdamse haven
Mogelijk speelt de Rotterdamse haven een rol in die stijging, speculeert het LIV. Het vermoeden bestaat dat autodieven, die steeds vaker op bestelling stelen, de gestolen auto’s via de haven uit het land smokkelen in plaats van over de weg.

Populaire merken
Traditioneel zijn de Duitse merken Volkswagen, Audi en BMW erg populair bij het dievengilde. Des te opvallender is het dat auto’s van deze merken dit jaar minder gestolen zijn. De modellen die juist wel vaak zijn gestolen, zijn van Toyota: de Toyota C-HR (+134%) en de Toyota RAV 4 (+125%).

Wat vergoed de verzekering?
Als uw auto wordt gestolen, keert uw verzekeraar de schade niet uit als u alleen een WA-dekking heeft. Dat is anders als u WA-plus of allrisk bent verzekerd. In dat geval krijgt u (een deel van) de schade vergoed. U moet dan wel alle delen van het kentekenbewijs kunnen overleggen. Laat dus geen papieren in uw auto achter!

Extra eisen
Heeft u een duurdere auto? Dan stelt uw autoverzekeraar waarschijnlijk extra eisen op het gebied van beveiliging. Voldoet uw auto niet aan deze eisen, dan is de kans groot dat u geen schadevergoeding krijgt. Controleer dit dus goed.

Meer informatie
Heeft u vragen over dit artikel of over een lopende of nieuwe autoverzekering? Neem dan gerust even contact met ons op. We staan u graag met raad en daad terzijde.29-10-2020
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top