Minder branden, meer schade

Het aantal woningbranden lag in 2019 aanzienlijk lager dan in het jaar ervoor. Maar omdat de schade per brand veel hoger was, veranderde er weinig aan de totale kosten die verzekeraars moesten vergoeden.

In 2018 waren er nog bijna 81.000 woningbranden. Vorig jaar daalde dat aantal naar minder dan 65.000, een afname van zo’n 25%. Het gemiddelde schadebedrag liep echter flink op: van € 2.764 in 2018 naar € 3.440 in 2019.

Minder slachtoffers
De totale schadelast bleef daarmee stabiel op ongeveer € 220 miljoen, aldus branchevereniging Verbond van Verzekeraars. Gelukkig waren er vorig jaar wel minder slachtoffers die de brand niet overleefden. Dat aantal daalde van 33 naar 22. Dat blijkt uit cijfers van de Brandweeracademie.

Oud en nieuw
De meeste woningbranden vonden zoals gebruikelijk plaats rond oud en nieuw. De meeste claims kwamen uit de provincies Overijssel en Limburg: gemiddeld ruim 11 per 1.000 huishoudens. Veel branden ontstonden door menselijke fouten, kapotte of slecht werkende apparaten en kortsluiting.

Rookmelder
De brandweer blijft benadrukken hoe belangrijk goed functionerende rookmelders zijn om bij brand snel te kunnen handelen. Want hoewel er in zeven van de tien huizen rookmelders hangen, functioneert slechts eenderde daarvan goed.

Nationale Brandpreventieweken
Om het bewustzijn van consumenten te vergroten, voert de brandweer daarom in oktober actief campagne met het thema 'Rookmelders redden levens'. Samen met het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Brandwonden Stichting werkt Brandweer Nederland hiervoor samen in het Netwerk Nationale Brandpreventieweken. Kijk voor meer informatie op www.rookmelders.nl.

Meer informatie
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Bijvoorbeeld of uw verzekeringen wel berekend zijn op de toenemende schadelast door brand? Neem dan gerust even contact met ons op.12-10-2020
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top