Geen rechtsbijstand bij aankoop auto van particulier

Koopt u een auto van een particulier en blijkt de aankoop een kat in de zak? Helaas kunt u dan geen gebruik maken van de uw rechtsbijstandverzekering. Alle rechtsbijstandsverzekeringen eisen namelijk dat een verzekerde een schriftelijke garantie heeft van een officiële dealer.

Dat blijkt uit een onderzoek van MoneyView, een onafhankelijk instituut voor financiële dienstverleners. Van de 35 onderzochte rechtsbijstandsverzekeringen sluiten zeven zelfs alle koopovereenkomsten tussen particulieren uit van rechtsbijstand.

Omgekeerde bewijslast
Consumenten zijn bij de wet goed beschermd als zij hun aankoop hebben gedaan bij een professionele verkoper. Zo geldt er onder andere een omgekeerde bewijslast bij gebrekkige producten.

Koopt u bijvoorbeeld een televisie die binnen zes maanden kapot gaat, dan is het vermoeden gerechtvaardigd dat het apparaat bij aanschaf al gebrekkig was. Het is aan de verkoper om te bewijzen dat de tv door oneigenlijk gebruik kapot is gegaan. Komt u er samen niet uit, dan kunt u een beroep doen op uw rechtsbijstandverzekering.

Gelijkwaardige partijen
Bij een koopovereenkomst tussen twee particulieren is er sprake van gelijkwaardige partijen. Daarom is de extra bescherming van de wet hierop niet van toepassing. De koper moet in zo’n geval aantonen dat het gekochte niet beantwoordt aan de verwachtingen die hij er redelijkerwijs aan mag stellen.

Dat is in de praktijk erg ingewikkeld. Daarom bieden veel verzekeraars in zo’n situatie alleen juridisch advies en geen volledige rechtsbijstand aan.

Meer informatie
Heeft u een vraag over dit artikel of over een lopende of nieuwe rechtsbijstandsverzekering? Neem dan gerust even contact met ons op.29-09-2020
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top