Economie krimpt in 2020, maar kan volgend jaar weer aantrekken

De Nederlandse economie krimpt dit jaar met zo’n 5%. Dat verwacht het Centraal Planbureau (CPB). Voor 2021 voorziet het CPB alweer een groei van zo’n 3%. Voorwaarde is wel dat er geen tweede lockdown komt.

Dit is te lezen in de augustusraming van het instituut. Eerder meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) al dat de Nederlandse economie in het tweede kwartaal van 2020 met 8,5% is gekrompen. Dat is de sterkste daling die het CBS ooit heeft gemeten.

Minder consumptie
De krimp is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de fors gedaalde consumptie van Nederlandse huishoudens. Anderzijds: de daling in Nederland is kleiner dan gemiddeld in de eurozone en in landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België.

Gesloten
Nederlandse huishoudens hebben in de periode april-juni ruim 10% minder besteed dan in het eerste kwartaal van 2020. Consumenten gaven vooral minder geld uit in restaurants, theaters en pretparken, deels omdat deze lange tijd gesloten zijn geweest.

Ook groei
Vanwege de lockdown en de sterke toename van het aantal thuiswerkers is er ook veel minder geld uitgegeven aan openbaar vervoer en brandstof. De bestedingen aan voedings- en genotmiddelen groeiden daarentegen.

Gevolgen
Wat de exacte gevolgen van de economische krimp zijn, is moeilijk te voorspellen. Zowel het CPB als het CBS zien de werkloosheid oplopen. Verder houden grootbanken er rekening mee dat een deel van de uitstaande leningen niet terugbetaald zal worden.

Meer informatie
Heeft u een vraag naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust even contact met ons op.19-08-2020
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top