Rente doorlopend krediet moet marktrente volgen

De rente die banken rekenen over een doorlopend krediet is meestal flexibel. Maar die rente moet wel in de pas blijven met de marktrente. Met andere woorden: als de marktrente daalt, moet ook de rente over het krediet omlaag.

Dat is de uitspraak die de Geschillencommissie van het Klachteninstituut financiële dienstverlening (Kifid) onlangs heeft gedaan. Aanleiding was een klacht van een consument. Die had gedurende de looptijd van zijn doorlopend krediet steeds hetzelfde rentepercentage betaald terwijl de marktrente flink was gedaald.

Redelijke verwachting
De bank beriep zich onder andere op het recht om de rente gedurende de looptijd eenzijdig te wijzigen. Dat stelt het Kifid overigens niet ter discussie. Wel vindt het klachteninstituut dat de bank duidelijk moet maken wat klanten precies kunnen verwachten. De redelijke verwachting is immers dat de rente die zij betalen de marktrente volgt.

Hoogte rente kan verschillen
Overigens zegt de uitspraak niets over de hoogte van de te betalen rente. Die mag de bank zelf vaststellen. Daardoor kan het zijn dat u bij de ene bank een hogere rente betaalt dan bij de andere bank terwijl het krediet net zo hoog is.

Persoonlijke lening
Hoewel er nog steeds doorlopende kredieten worden afgesloten, is deze vorm van lenen veel minder populair dan vroeger. Veel consumenten sluiten liever een persoonlijk lening af, die zij binnen de afgesproken termijn helemaal aflossen.

Meer leningen samenvoegen
Heeft u meerdere leningen lopen? Dan kan het financieel interessant zijn om deze samen te voegen. Dat geldt zeker als u bijvoorbeeld kleding of apparatuur op afbetaling heeft gekocht bij sommige webwinkels. Of als u regelmatig rood staat op uw bankrekening of een creditcardschuld heeft.

Meer informatie
Wilt u hier meer over weten of overweegt u een lening af te sluiten? Neem dan even contact met ons op. Wij helpen u graag de lening te vinden die het beste bij uw situatie past.29-07-2020
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top