Weer hogere hypotheek in 2021

De kans is groot dat veel huizenkopers volgend jaar weer meer mogen lenen. Dat staat in het voorstel van minister Wopke Hoekstra van Financiën. Met name tweeverdieners en (oud-)studenten met een studieschuld zouden in 2021 voor een hogere hypotheek in aanmerking komen.

De minister volgt daarmee het advies van budgetinstituut Nibud. Dat is van mening dat het inkomen van de minst verdienende partner voortaan voor 90 procent mag meetellen. Nu is dat nog 80% en in 2017 was het slechts 60%.

Gemiddeld € 10.000
Als het voorstel wordt aangenomen, zouden tweeverdieners die nu maximaal een hypotheek van € 300.000 kunnen afsluiten, gemiddeld zo’n € 10.000 meer mogen lenen voor hun huis. Voor mensen met een studieschuld is dit bedrag lager, maar toch altijd meer dan nu.

Kritiek
Hoewel vooral aspirant-kopers de plannen toejuichen, klinkt er ook kritiek. Zo vindt De Nederlandsche Bank (DNB) het geen goed idee. Volgens de toezichthouder zijn de steeds hogere hypotheken de belangrijkste oorzaak van de stijgende huizenprijzen. Dus niet het woningtekort, zoals vaak wordt gezegd.

Nibud en DUO
Het Nibud wijst er echter op dat tweeverdieners steeds hogere salarissen hebben. Daardoor is het verantwoord dat zij meer mogen lenen voor hun huis. En omdat de rente op studieleningen nagenoeg 0% is, vindt de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) dat dit ook moet gelden voor huizenkopers met een studieschuld.

Meer informatie
Heeft u een vraag over dit artikel of over een lopende of nieuwe hypotheek? Neem dan even contact met ons op. We helpen u graag verder.29-07-2020
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top