Geld lenen voor uw verbouwing? Vergeet uw belastingvoordeel niet!

Wist u dat u ook kosten mag aftrekken als u een persoonlijke lening afsluit voor de verbouwing van uw huis? Uiteraard hanteert de belastingdienst hiervoor wel enkele regels. Wij zetten het voor u op een rij.

In principe mag u de financieringskosten én de rente die u betaalt over uw lening aftrekken bij uw aangifte Inkomstenbelasting. Bewaar wel alle bonnen en facturen; als u een controle krijgt, moet u deze als bewijs kunnen laten zien.

Volledige rente aftrekbaar
Eigenlijk geldt de renteaftrek alleen voor de verbouwingskosten die daadwerkelijk zijn gemaakt. Lastig, omdat u de verbouwing waarschijnlijk in delen betaalt. Gelukkig heeft de fiscus daar iets op gevonden. U mag in de eerste zes maanden namelijk de volledige rente over uw lening aftrekken, of u het geld nu al heeft uitgegeven of niet.

Box 1 en box 3
Na die zes maanden verhuist de rest van de lening naar box 3 en is dan niet langer aftrekbaar. Maar zodra u weer een rekening betaalt in het kader van uw verbouwing, verhuist dat deel weer terug naar box 1 en mag u de rente die u vanaf dat moment betaalt weer aftrekken.

Verbouwingsdepot
Als u van tevoren al weet dat de verbouwing (veel) langer gaat duren dan een half jaar, is het vaak eenvoudiger om een aparte rekening bij uw bank te openen: een verbouwingsdepot. Ook in dat geval mag u de financieringskosten aftrekken.

De rente die u betaalt over het geld dat in depot staat, is tot maximaal twee jaar aftrekbaar. Na zes maanden moet u wel de rente die u krijgt over het geld verrekenen met de rente die u betaalt.

Meer informatie
Heeft u nog een vraag over dit artikel of overweegt u een persoonlijke lening af te sluiten? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij helpen u graag verder.03-06-2020
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top