Hypotheekverstrekkers strenger door coronacrisis

Banken zijn door de coronacrisis strenger geworden bij het verstrekken van hypotheken. Om consumenten te beschermen tegen overkreditering toetsen ze de bestendigheid van het inkomen scherper dan voorheen.

Bent u in vaste dienst? Dan moet u bij een hypotheekaanvraag een salarisstrook kunnen laten zien die niet ouder is dan acht weken. Eerder was dat nog drie maanden. Uiteraard moet er ook een werkgeversverklaring zijn. Heeft u een tijdelijk- of flex-contract? Dan maakt een intentieverklaring van uw werkgever uw hypotheekaanvraag een stuk eenvoudiger.

Extra vragen
Veel hypotheekverstrekkers stellen daarnaast nog extra vragen. Zo is het mogelijk dat ze informeren of uw werkgever gebruik maakt van overheidsmaatregelen in het kader van de coronacrisis. Bent u zelf ondernemer of zzp'er, dan zal de bank willen weten welke gevolgen de crisis heeft voor uw bedrijf. Dergelijke vragen beantwoordt u bij voorkeur samen met uw hypotheekadviseur.

Overbruggingshypotheek
Ook zijn banken voorzichtiger geworden met het verlenen van een overbruggingshypotheek. Dat is de extra lening die u kunt afsluiten als u al een nieuw huis heeft gekocht maar uw oude woning nog moet verkopen. Tot maart van dit jaar gingen banken bij het vaststellen van het maximale krediet uit van 100% van de woningwaarde van uw oude huis. Inmiddels is dit met maximaal 90% een stuk lager.

Eigen geld
Verder zult u meer spaargeld moeten hebben om een overbruggingskrediet af te kunnen sluiten. U moest altijd al aantonen dat u de lasten gedurende een periode van tenminste drie maanden zelf kon betalen. Nu is die periode opgerekt tot tenminste een half jaar en bedraagt in sommige gevallen zelfs twee jaar!

Meer informatie
Heeft u een vraag over dit artikel of staat u op het punt om een hypotheek af te sluiten? Neem dan even contact met ons op. Wij beantwoorden uw vragen graag en helpen u desgewenst bij het realiseren van uw nieuwe hypotheek.02-06-2020
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top