Maximale hypotheek met NHG flink hoger in 2020

Goed nieuws voor huizenkopers die graag meer zekerheid willen. Vanaf 1 januari 2020 gaat het bedrag dat u met Nationale Hypotheek Garantie kunt lenen namelijk weer omhoog.

De verhoging hangt samen met de nog altijd stijgende woningprijs. Die bedroeg over de maanden juni, juli en augustus gemiddeld € 309.203. Sinds 2017 is de kostengrens – de maximale lening – voor NHG-hypotheken gekoppeld aan dit gemiddelde.

Daarom wordt die kostengrens per 1 januari 2020 verhoogd tot € 310.000. En als u een huis koopt met energiebesparende voorzieningen, dan mag u zelfs maximaal € 328.600 lenen. Nu zijn die bedragen nog maximaal € 290.000 respectievelijk € 307.400.

Garantie
Het woord ‘Garantie’ in de naam van NHG biedt een belangrijke zekerheid. Als u uw hypotheek niet meer kunt betalen, betaalt de NHG onder voorwaarden uw eventuele restschuld terug aan de bank. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als u uw huis gedwongen moet verkopen vanwege een scheiding, het overlijden van uw partner, niet verwijtbare werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Meer informatie leest u op de website van de NHG.

Verantwoord
Met NHG loopt u dus minder financieel risico bij het kopen van een huis. Ook omdat een hypotheek met NHG voldoet aan de normen voor verantwoord lenen die het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft opgesteld. Kort gezegd betekent dit dat de hypotheeklasten passen bij uw inkomen.

Lagere hypotheekrente
Het derde voordeel is dat u over een NHG-hypotheek meestal een lagere hypotheekrente betaalt. Het voordeel loopt op tot 0,5%. De reden hiervoor is dat de bank minder risico loopt omdat de organisatie achter de NHG garant staat voor de lening.

Eenmalige kosten
Aan de NHG zijn wel eenmalige kosten verbonden. Nu is dat nog 0,9% van het totale hypotheekbedrag. Deze kosten zijn wel aftrekbaar bij uw aangifte IB.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over de NHG of hypotheken in het algemeen? Wilt u weten of u uw huidige hypotheek zonder NHG in 2020 met NHG kunt oversluiten? Neem dan even contact met ons op. Wij helpen u graag.04-11-2019
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top