Keert uw uitvaartverzekering wel voldoende uit?

Veel Nederlanders die jaren geleden een uitvaartverzekering hebben afgesloten, gaan er vaak onterecht vanuit dat hun nabestaanden daarmee de gehele uitvaart kunnen betalen. Maar omdat de prijzen flink omhoog zijn gegaan, lukt dat lang niet altijd.

De gemiddelde kosten van een uitvaart bedroegen in 2009 ongeveer € 5.500. Inmiddels is dat al gestegen naar zo’n € 7.000. Als deze prijsontwikkeling doorzet, dan kost een uitvaart over twintig jaar al snel € 11.500!

Natura- of kapitaalverzekering
Uitvaartverzekeringen zijn er in twee hoofdvormen: de naturaverzekering en de kapitaalverzekering. Bij een naturaverzekering levert of verzorgt de verzekeraar de diensten en materialen die nodig zijn bij de uitvaart. In de meeste gevallen moet u gebruik maken van een uitvaartondernemer die een contract heeft met de verzekeringsmaatschappij. Die levert vaak alleen de basisonderdelen van een uitvaart. Voor extra’s moet u meestal bijbetalen.

Bij een kapitaalverzekering keert de verzekeraar de nabestaanden een vooraf afgesproken bedrag uit. Het voordeel hiervan is dat u vrij bent in alle keuzes die met de uitvaart samenhangen, zoals de uitvaartondernemer, de locatie en -in het geval van crematie- het crematorium. Zowel bij een natura- als een kapitaalverzekering kunt u ervoor kiezen om elke maand premie te betalen of een bedrag ineens te voldoen. Dit laatste heet een koopsomverzekering.

Wat kunt u doen?
Verwacht u dat uw uitvaartverzekering niet meer voldoende aansluit bij uw wensen? Dan is het verstandig om nu vast na te denken over de vraag hoe u dat oplost. Er zijn meerdere mogelijkheden:

  1. Aanvullende uitvaartverzekering
    U verzekert zichzelf met een aanvullende uitvaartverzekering. U betaalt dan een bedrag ineens (koopsom) of een maandelijkse premie. Hoe jonger u bent, hoe lager de premie of inleg die u moet betalen.
  2. Overlijdensrisicoverzekering
    U sluit een op zichzelf staande overlijdensrisicoverzekering (ORV). Het nadeel hiervan is dat een ORV altijd een einddatum heeft. Overlijdt u of uw partner na die datum, dan keert de verzekering niets uit.
  3. Sparen
    U spaart zelf voor uw uitvaart. Dat kan op een gewone spaarrekening, door middel van banksparen of met een (uitvaart)deposito.

Beste oplossing
Wat voor u de beste oplossing is, hangt af van veel variabelen, zoals uw leeftijd, uw gezinssituatie en uw box 3-vermogen. Als experts op het gebied van financiële vraagstukken helpen wij u graag om alles in kaart te brengen. Neem dus gerust contact met ons op.05-08-2019
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top