Kleine ondernemer. In- of exclusief btw verzekeren?

Als u schade krijgt aan uw gebouw, inventaris, goederen of motorrijtuig, wilt u de herstelkosten vergoed krijgen. De meeste ondernemers kunnen zich exclusief btw verzekeren, omdat zij het btw-gedeelte van de herstelkosten terugkrijgen van de fiscus. Maar is dat ook zo als u een kleine ondernemer bent?

Als ondernemer kunt u de btw die u betaalt over uw zakelijke kosten verrekenen met de btw die u heft over uw producten en diensten. Die btw krijgt u dus terug. Dat geldt ook als u schade heeft en kosten maakt voor herstel. Bent u verzekerd, dan kan een verzekeraar dat btw-gedeelte buiten de schadevergoeding houden. Het volstaat dan om een schadeverzekering exclusief btw af te sluiten.

Kleine ondernemersregeling (KOR)
Als de ontvangen btw minus de betaalde btw minder is dan 1.883 euro per jaar, kunt u in aanmerking komen voor de kleine ondernemersregeling (KOR). U bent dan wel btw-plichtig en moet de btw ook opgeven, maar u hoeft het btw-bedrag niet of slechts gedeeltelijk af te dragen. Moet u zich als kleine ondernemer dan ook anders verzekeren? Nee. Ook u krijgt de btw die u heeft betaald over uw zakelijke uitgaven gewoon terug. U kunt zich dus ook exclusief btw verzekeren.

Vrijstelling omzetbelasting
Nu verandert de KOR-regeling volgend jaar. Als uw omzet in een kalenderjaar niet hoger is dan 20.000 euro, mag u vanaf 2020 ook kiezen voor een omzetgerelateerde vrijstelling omzetbelasting. U factureert dan zonder btw aan uw afnemers en hoeft geen btw-aangiften meer in te dienen. Maar u verliest ook uw recht op aftrek van btw. Als u daarvoor kiest, heeft dat gevolgen voor uw schadeverzekeringen. Omdat u het btw-gedeelte van de herstelkosten niet terugkrijgt, zult u zich inclusief btw moeten verzekeren. U zorgt er dan voor dat u de volledige herstelkosten vergoed krijgt.

Verzekeringen aanpassen
Voor welke KOR-regeling u als kleine ondernemer straks zou moeten kiezen, kunt u het beste bespreken met uw accountant. Wij adviseren u over uw verzekeringen en passen desgewenst uw polissen aan. Wilt u uw verzekeringspakket laten doorlichten en geadviseerd worden over verbeteringen? Neem dan contact op met ons kantoor.18-04-2019
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top