Lang naar het buitenland. Hoe bent u verzekerd?

Als inwoner van Nederland bent u voor allerlei zaken verzekerd. Maar wat als u lange tijd weg blijft, bijvoorbeeld om een wereldreis te maken? Welke verzekeringen kunt u dan aanhouden en welke vervallen?

Iedereen die in Nederland woont, is verplicht ingeschreven in de Basis Registratie Personen (BRP) van de gemeente. Maar u kunt alleen ingeschreven blijven als u echt ingezetene bent. Daarom moet u zich laten uitschrijven als u in een jaar langer dan 8 maanden van huis bent. Deze afwezigheidsperiode hoeft niet aaneengesloten te zijn. Uitschrijving heeft gevolgen voor uw verzekeringen. Waar moet u aan denken?

Woonhuis en verzekeringen
As u bent uitgeschreven uit de BRP, vervallen uw inboedel- en opstalverzekering. Als u geen eigen woning aanhoudt, is dat geen probleem. Behoudt u uw woning, dan is het de vraag wat u daarmee doet. Wilt u het verhuren? Dat kan bij een huurhuis alleen als de verhuurder daar toestemming voor geeft. Heeft u een koopwoning waar nog een hypotheek op rust? Dan zal de hypotheekverstrekker bezwaar maken tegen verhuur. Alleen als uw woning al is afbetaald, kunt u probleemloos uw woning verhuren. De inboedelverzekering komt dan voor rekening van de huurder. Voor de verzekering van het woonhuis zelf, kunt u contact met ons opnemen. Wij zoeken uit wat de mogelijkheden zijn.

Zorgverzekering
Uw zorgverzekering kunt u aanhouden als u korter dan een jaar in het buitenland woont. Blijft u langer weg? Vraag dan de Sociale Verzekeringsbank (SVB) of u in Nederland verzekerd mag blijven. Kan dat niet, dan moet u zich in het buitenland verzekeren. De basisverzekering vergoedt wereldwijd spoedeisende hulp. Maar de vergoeding is nooit hoger dan het Nederlandse tarief en niet-spoedeisende hulp betaalt u zelf. Misschien wilt u liever de zorgverzekering opzeggen. Dat kan, maar dan moet u wel uitgeschreven zijn bij de gemeente. Bedenk verder dat uw recht op zorgtoeslag en huurtoeslag verdwijnt als u geen zorgverzekering heeft. Ook kunt u zonder zorgverzekering geen reisverzekering afsluiten. Dit is een probleem als u een lange reis wilt maken. De regels rond de zorgverzekering zijn ingewikkeld. Bel de Zorgverzekeringslijn (0800-6464644) als u wilt weten waar u aan moet denken als u een lange reis gaat maken.

Andere verzekeringen
Verzekeraars stellen vaak als voorwaarde dat een verzekerde een geldig Nederlands woonadres heeft. Dat heeft u niet als u uitgeschreven bent bij de gemeente. Dus de dekking van uw aansprakelijkheids-, rechtsbijstand- en doorlopende reisverzekering vervallen dan, zelfs als u de verzekeringen niet opzegt en trouw de premies blijft betalen.

Gaat u lang op reis of woont u een groot deel van het jaar buiten Nederland? Neem dan contact op met ons kantoor om te bespreken hoe u verzekeringsproblemen voorkomt.06-03-2019
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Toevoegen aan startscherm

Druk op
Kies de optie om onze app aan uw startscherm toe te voegen.

Website op Beginscherm iPhone/iPad zetten

Tik onderin op de Deelknop. Dat is het pictogram van een vierkant met het pijltje naar boven.

Tik op Zet op beginscherm. Of het pictogram van een vierkant met een plusteken erin.

U ziet de naam die op het beginscherm zal komen en het website-adres. Tik op de naam om die te veranderen, bijvoorbeeld als het een heel lange naam is.

Tik op Voeg toe.


Website op Startscherm Android-toestel zetten

Tik rechtsboven op een pictogram met drie stipjes (Puntjes).

Tik op Toevoegen aan startscherm.

Geef de site een herkenbare titel of laat de standaardbenaming staan.

Tik op Toevoegen en eventueel nogmaals op Toevoegen.

Top