Ski-ongeluk kan tot juridische problemen leiden

Elk jaar krijgen ruim 65.000 mensen een ski-ongeluk op de piste. Dat leidt niet alleen tot letsel, maar soms ook tot rechtszaken. Want een deel van de ongelukken ontstaat doordat skiërs zich niet houden aan de regels.

De Fédération Internationale de Ski (FIS) heeft 10 regels vastgesteld die gelden op de skipiste:

  1. Houd rekening met anderen. Gedraag u op de piste zo dat u anderen niet in gevaar brengt of schade veroorzaakt bij anderen.
  2. Gebruik een beheerste skistijl. U moet altijd op tijd kunnen stoppen of uitwijken. Pas daarom uw snelheid en uw skistijl aan aan uw skivaardigheid, de conditie van de piste, de sneeuw- en weersomstandigheden en de drukte op de piste.
  3. Kies het juiste skispoor. Als u van achteren komt, kies dan uw skispoor zo, dat u skiërs voor u niet in gevaar brengt.
  4. Haal veilig in. Inhalen mag van boven of van beneden en van rechts of van links. Maar de afstand moet zodanig zijn dat de ingehaalde skiër op geen enkele wijze in zijn bewegingen wordt belemmerd.
  5. Vervolg uw weg veilig. Als u (weer) op een piste wilt invoegen of als u na een stop verder wilt skiën, doe dat dan veilig voor uzelf en voor anderen boven of onder u.
  6. Vermijd smalle plaatsen. Blijf niet zonder noodzaak staan op smalle of onoverzichtelijke plaatsen op de piste. Bent u daar ten val gekomen, maak die plek dan zo snel mogelijk weer vrij.
  7. Klim en loop veilig. Als u klimt of te voet afdaalt, mag u dit alleen aan de zijkant van de piste doen.
  8. Let op tekens. Let op markeringen en borden en houd u aan de aanwijzingen.
  9. Verleen hulp. Iedereen is bij een ongeval verplicht hulp te verlenen.
  10. Zorg voor legitimatie. U moet altijd uw legitimatiebewijs kunnen laten zien als er een ongeval heeft plaatsgevonden. Het maakt niet uit of u betrokkene of getuige bent en of u verantwoordelijk bent voor het ongeval of niet.

Strafrechtelijk vervolgd
Als iemand een ongeluk veroorzaakt op de piste, kan hij strafrechtelijk vervolgd worden. Welk recht dan van toepassing is, hangt onder meer af van het land waar het ongeval heeft plaatsgevonden en van de nationaliteit(en) van de betrokkenen. De rechter kan beslissen dat u een schadevergoeding moet betalen. Maar als u door ernstige nalatigheid een dodelijk ongeluk veroorzaakt, kunt u zelfs veroordeeld worden tot gevangenisstraf.

Goed verzekerd op wintersport
Als u wintersportplannen heeft, neem dan voor vertrek contact op met ons kantoor. Wij zorgen voor een goede reisverzekering met wintersportdekking en bespreken of u goed verzekerd bent voor aansprakelijkheid en juridische kosten bij ongevallen.11-01-2019
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top