Ladingdiefstal. Meer dan verlies van goederen

Ladingdiefstal is voor dieven een gemakkelijke manier om snel een grote buit te bemachtigen. Om schade te voorkomen is aandacht voor preventie heel belangrijk. Daarnaast is het nodig om de risico’s goed te verzekeren.

Bij een gemiddelde ladingdiefstal wordt voor 100.000 euro buitgemaakt, en de jaarlijkse totaalschade in Nederland komt uit op 500 miljoen euro. Maar verlies van goederen is niet de enige schadepost. Als er niet op tijd geleverd wordt, kan dat leiden tot contractuele boetes. En een verslechterde relatie met de klant en imagoschade kan verlies van opdrachten tot gevolg hebben.

Gemakkelijk te verkopen
Uit vrachtauto’s worden niet alleen flatscreens, mobieltjes en laptops gestolen. Ook geneesmiddelen, tabak, auto-onderdelen en metalen zijn gewild. In feite zijn alle goederen die gemakkelijk via het helingcircuit zijn weg te zetten, populair bij dieven. Dus ook levensmiddelen, parfum, dranken en kleding. Dat betekent dat vrijwel geen enkel bedrijf veilig is tegen ladingdiefstal. Wel kunnen risico’s aanzienlijk worden beperkt.

 1. Beveiliging
  Trailers die goed beveiligd zijn, zijn een stuk minder aantrekkelijk voor dieven omdat het dan veel tijd kost om de buit te bemachtigen. Zorg daarom voor goedgekeurde mechanische en elektronische beveiligingen voor zowel de vrachtwagen als voor de aanhanger of oplegger. En als de lading is voorzien van GPS-trackers, is altijd na te gaan waar de goederen zich bevinden.
 2. Routeplanning
  Vermijd stille wegen en parkeer niet op afgelegen plaatsen of op parkeerplekken die niet voorzien zijn van camera’s of hekwerk. Houd er rekening mee dat het op bepaalde parkeerplaatsen druk is. De chauffeur moet dan misschien alsnog uitwijken naar een onveilige plek. Probeer verder te kiezen voor de snelste route. Hoe korter goederen onderweg zijn, hoe kleiner het risico dat ze gestolen worden.
 3. Gedrag van truckers onderweg
  • Blijf aanwezig bij het laden en controleer of de lading die op de vrachtbrief omschreven wordt, ook de daadwerkelijk lading is.
  • Schakel bij het verlaten van de vrachtwagen/combinatie altijd het beveiligingssysteem in en sluit de cabine af.
  • Berg papieren goed op, bijvoorbeeld in een autokluis. En neem ze mee bij het verlaten van de vrachtwagen/combinatie.
  • Doe bij diefstal direct aangifte bij de politie. Het speciale telefoonnummer – 088-0087444 – is daarvoor 24 uur per dag geopend.

Verzekeringsadvies
Ook al neemt u voorzorgsmaatregelen, ladingdiefstal is nooit helemaal uit te sluiten. Neem daarom contact op met ons kantoor voor advies over verzekeringen. Wij bespreken wat u aan diefstalpreventie doet, welke eisen de verzekeraars op dat gebied stellen en welke risico’s u zelf kunt dragen. Op basis van deze analyse zoeken wij dan de verzekering die het beste aansluit op uw risico’s en uw mogelijkheden.17-12-2018
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top