Verlaag uw vermogen en betaal minder belasting

De Belastingdienst peilt uw vermogen op 1 januari en bepaalt onder meer op basis daarvan uw recht op toeslagen en hoeveel vermogensbelasting u gaat betalen. Door voor het einde van het jaar uw vermogen te verlagen, kunt u in 2019 financieel voordeel behalen.

Uw vermogen wordt belast in box 3. Bent u alleenstaand, dan is de eerste 30.360 euro belastingvrij, voor partners is dat 60.720 euro. Heeft u meer spaargeld, dan gaat u over het meerdere belasting betalen. U kunt de belastingdruk verlagen door geld uit te geven. Wat zijn de aanraders?

Verbouwen
Een investering in een verbouwing kan een grote hap nemen uit uw vermogen. U betaalt dan minder (of zelfs geen) vermogensbelasting. Maar er kan nog meer voordeel behaald worden. En als u energiebesparende maatregelen treft, daalt de rekening voor gas&licht. En met verbouwing stijgt vaak ook de waarde van uw woning. Nog een tip? Schakelt u de schilder of stukadoor in? Als u de rekening al in 2018 betaalt, kunt u nog gebruikmaken van het btw-tarief van 6 procent, terwijl de werkzaamheden dan wel in 2019 mogen worden uitgevoerd. Na 1 januari betaalt u 9 procent btw.

Schenken
Ook door geld te schenken kunt u uw vermogen verlagen en het bedrag aan vermogensbelasting verkleinen. Uw kinderen mogen ieder 5.363 euro per jaar ontvangen. Wilt u flink wat van uw vermogen kwijt? Dan is een eenmalige belastingvrije schenking tot 100.800 euro misschien een idee. Voorwaarde is wel dat uw kind dit bedrag besteedt aan de eigen woning. Geen kinderen? U mag het geld ook belastingvrij aan een ander schenken.

Schulden aflossen
Het is jammer om belasting te betalen over uw vermogen én rente over uw schulden. U kunt dat oplossen door uw schulden af te lossen.

Hypotheek aflossen
Heeft u een aflossingsvrije hypotheek? Los deze schuld nu al stap voor stap af. U verlaagt uw belastbaar vermogen en betaalt minder vermogensbelasting. En u bent straks vrij van hypotheeklasten.

Denk aan de toeslagen
Niet alleen de vermogensbelasting is een argument om uw vermogen te verlagen. Als u een toeslag aanvraagt, kijkt de Belastingdienst ook naar uw vermogen. Voor huurtoeslag mag uw vermogen niet hoger zijn dan 30.360 euro als u geen toeslagpartner heeft, met toeslagpartner is dat 60.720 euro. Voor zorgtoeslag en kindgebonden budget ligt de vermogensgrens op respectievelijk 114.776 euro en 145.136 euro. Let op! Als u op 1 januari net één euro boven de vermogensgrens, dan vervalt uw recht op de toeslag.30-11-2018
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top