Waarom wel/niet verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid?

Veel zzp’ers hebben geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Waarom eigenlijk niet? Dat heeft veel te maken met het inschatten van de risico’s en de kosten. Dat doen ondernemers niet altijd goed.

Zzp’ers verzekeren zich steeds minder vaak tegen arbeidsongeschiktheid. In 2011 deed volgens het CBS 23 procent dat nog, in 2016 stond de teller op 19 procent. Dat percentage is onder andere zo laag omdat ondernemers de risico’s en de kosten niet altijd goed inschatten. Welke argumenten gebruiken ze om zich niet te verzekeren?

Ik heb minder kans om ziek te worden
In 2017 was bij 51% van alle arbeidsongeschikten de hoofddiagnose een psychische aandoening. Hebben ondernemers daar minder last van? Uit een onderzoek van het CBS en TNO blijkt dat zzp’ers inderdaad minder werkdruk ervaren en minder vaak burn-outklachten hebben dan werknemers in loondienst. Maar langdurige arbeidsongeschiktheid is niet alleen het gevolg van een burn-out. Ook aandoeningen van het bewegingsapparaat, hart- en vaatziekten of een andere psychische aandoening zijn belangrijke oorzaken.

Financiële gevolgen vallen wel mee
Zelfstandige ondernemers hebben meer mogelijkheden om zelf hun tijd in te delen dan werknemers in loondienst. Als een ondernemer griep krijgt, kan hij gemakkelijker op halve kracht van huis uit werken of klussen even uitstellen. De financiële gevolgen van het ziekteverzuim blijven zo binnen de perken. Maar dat geldt meestal alleen voor kortdurend verzuim. Wat als u langer uit de roulatie bent? Een kwart van de zzp’ers had in 2016 geen of nauwelijks een buffer. Hoe lang houdt ú het uit zonder inkomsten?

AOV is te duur
Keer op keer blijkt dat zzp’ers zich niet willen verzekeren vanwege de hoge kosten. Maar zijn die kosten echt zo hoog? U heeft verschillende mogelijkheden om de premie te drukken. U spreekt bijvoorbeeld een lange wachttijd af, beperkt de dekking, verzekert alleen een basisinkomen of kiest alleen voor een uitkering bij volledige arbeidsongeschiktheid. En de premie die u voor uw arbeidsongeschiktheidsverzekering betaalt, is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Netto valt de premie dus altijd lager uit.

Maatwerk
Neem contact op met ons kantoor om te bespreken of u de risico’s van arbeidsongeschiktheid en de kosten van een verzekering goed inschat. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is altijd maatwerk. Laat ons met een voorstel komen die past bij uw wensen en financiële mogelijkheden.22-11-2018
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top