Kunt u besparen op uw overlijdensrisicoverzekering?

Wie iedere maand een hoge premie betaalt voor zijn overlijdensrisicoverzekering kan mogelijk geld besparen door de verzekering over te sluiten. De premies zijn in de afgelopen jaren immers scherp gedaald. Het klinkt dan ook verleidelijk, maar er zijn wel diverse zaken om rekening mee te houden voordat men een definitieve keuze maakt. Wilt u weten of u kunt besparen? Doorloop dan deze checklist van Adfiz.

 1. Check de gezondheidseisen
  Bent u door uw gezondheid in de gelegenheid over te stappen of bestaat het risico dat u niet geaccepteerd wordt door een nieuwe verzekeraar? Als u gezondheidsklachten heeft of heeft gehad, dan kan uw aanvraag afgewezen worden door de nieuwe verzekeraar. Gezondheidsklachten kunnen ook na een overstap voor problemen zorgen bij overlijden. Sommige verzekeraars keren bijvoorbeeld niet uit als men in de eerste jaren na het afsluiten van de verzekering overlijdt door de zogenoemde carenzjaren of doordat er achteraf toch tekenen bekend waren van ongezondheid bij het afsluiten van de verzekering.
 2. Check de gevolgen van uw leeftijd
  Doordat u intussen ouder bent geworden kan het zijn dat u ondanks de gedaalde prijzen toch op een hogere premie uitkomt.
 3. Check de voorwaarden
  Zijn de voorwaarden van de nieuwe verzekering vergelijkbaar met die van uw huidige verzekering? Denk bijvoorbeeld aan een en-bloc regeling, waardoor een verzekeraar het recht heeft de voorwaarden gedurende de looptijd aan te passen als dat nodig is. Kijk ook hoe lang u nog premie moet betalen voor uw huidige verzekering. Sommige oudere verzekeringen lopen 25 jaar terwijl u maar 20 jaar premie hoeft te betalen.
 4. Check of de verzekering verpand is aan een lopende hypotheek
  De bank stelt mogelijk eisen aan een nieuwe verzekering, die waarschijnlijk ook verpand zal moeten worden. Controleer of dit ook voor u geldt.
 5. Check de oversluitkosten
  Bij een overstap maakt u kosten voor advies, bemiddeling en afsluiten. Laat berekenen hoe snel u deze kosten terugverdiend heeft. Door verschillende gebeurtenissen - zoals een verhuizing of echtscheiding - loopt een overlijdensrisicoverzekering vaak minder lang onveranderd door dan de afgesproken looptijd.
 6. Check de nazorgkosten
  Bij oude overlijdensrisicoverzekeringen zaten de kosten van nazorg in de premie van het product (de adviseur ontving provisie gedurende de looptijd). Bij een nieuwe overlijdensrisicoverzekering moet u rekening houden met aparte nazorgkosten. Bekijk of het premievoordeel opweegt tegen de extra nazorgkosten.
 7. Check de mogelijkheden bij andere verzekeraars
  Als u wilt overstappen naar een verzekering met nieuwe tarieven, denk dan ook aan andere verzekeraars dan waar uw verzekering nu loopt. Mogelijk hebben zij nog beter passende aanbiedingen voor u. Wij kunnen dit eenvoudig voor u vergelijken.

Wilt u meer weten? Op Finfin van Adfiz leest u meer en kunt u testen of u mogelijk geld kunt besparen.

Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Op Finfin van Adfiz kunt u oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

12-11-2018
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top