Begrijpt u dat contract?

Of u nu een huis koopt, een nieuwe baan accepteert of een verbouwing afspreekt, op een bepaald moment wordt u gevraagd uw handtekening te zetten onder een contract. Natuurlijk doet u dat, maar weet u ook waar u precies voor getekend heeft?

Als u geen rechten gestudeerd heeft, is uw kennis van allerlei juridische termen waarschijnlijk maar beperkt. De tekst van een contract kan u dan voor een probleem stellen. Want wat staat daar precies? U moet tekenen voor akkoord, dus u zou moeten weten waar u aan vast zit. Toch blijkt uit een recent onderzoek dat slechts 6 procent van de Nederlanders de juridische termen in een contract helemaal goed begrijpt. Ruim tweederde begrijpt de tekst enigszins en maar liefst 24 procent geeft toe het allemaal niet zo goed of zelfs helemaal niet te begrijpen. Niet verwonderlijk dat 45 procent van de ondervraagden zegt wel eens een contract te hebben ondertekend waarvan hij de inhoud niet helemaal begreep.

Problemen na ondertekening
Is het gek dat we een handtekening zetten onder iets wat we niet helemaal begrijpen? Eigenlijk wel. Want bijvoorbeeld een arbeidscontract, een koopovereenkomst of het aanvaarden van een erfenis, heeft grote financiële consequenties. Als u achteraf ontdekt dat u eigenlijk niet akkoord bent met de inhoud van het contract, is het te laat. Van degenen die wel eens een contract getekend had zonder helemaal te begrijpen wat erin stond, zegt 14 procent dat er wel eens iets mis is gegaan. Deze mensen kregen bijvoorbeeld niet wat ze hadden verwacht of de kosten bleken hoger dan aanvankelijk gedacht. Zo´n 20 procent kwam terecht in een juridische procedure en bijna 10 procent bleek zelfs te zijn opgelicht.

Vraag het een expert
Gaat u een contract tekenen en begrijpt u niet helemaal wat er in staat? Vraag dan om uitleg. Voor een koopovereenkomst kunt u bijvoorbeeld de notaris vragen om de inhoud toe te lichten. Uw arbeidscontract bespreekt u met uw werkgever. Door u goed te laten informeren, kunt u juridische conflicten voorkomen. Als u een rechtsbijstandverzekering heeft, kunt u altijd een expert van de verzekeraar vragen om naar het contract te kijken. Mochten er juridische problemen ontstaan, dan kunt u bovendien rekenen op juridische hulp.

Verzekerd voor juridische kosten
Er zijn talloze situaties waarin juridische geschillen kunnen ontstaan: bijvoorbeeld op het gebied van wonen, consumentenzaken, verkeer en arbeidsrecht. Steeds meer mensen zien de noodzaak om de kosten van een juridisch conflict te verzekeren. Wilt u weten of een rechtsbijstandverzekering ook voor u relevant is en voor welke geschillen dan een dekking nodig zou zijn? Neem gerust contact op met ons kantoor. Wij adviseren u graag.08-11-2018
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top