Zzp'ers verdienen (niet) meer dan werknemers

Ieder jaar maken zo’n 120.000 mensen de stap naar het ondernemerschap en starten als zzp’er. Veel mensen denken dan financieel beter af te zijn. Maar is dat wel zo? Wat verandert er als u voor uzelf begint?

Als zzp´er profiteert u van een aantal fiscale regels waardoor de belasting over uw inkomen lager uitvalt dan wanneer u hetzelfde bedrag aan loon zou ontvangen. Zo heeft u recht op zelfstandigenaftrek van 7.280 euro als u minimaal 1.225 uur per jaar aan uw onderneming besteedt. Als starter krijgt u in de eerste drie jaar bovendien een startersaftrek van 2.123 euro. Deze bedragen trekt u af van uw belastbaar inkomen. En dan bent u er nog niet. Van het bedrag dat overblijft, is nog eens 14 procent onbelast. Al met al kunt u door deze fiscale regels duizenden euro’s aan belasting besparen.

Inkomensafhankelijke premie
Heeft u alleen maar belastingvoordeel als ondernemer? Nee. Voor de zorg moet u namelijk een inkomensafhankelijke premie aan de fiscus betalen. Bij werknemers betaalt de werkgever deze, als ondernemer doet u dat zelf. Uw premie is afhankelijk van uw winst uit de onderneming. In 2018 is het percentage 5,65%, maar het maximumbedrag is 3.085 euro per jaar. Toch bent u al met al als zzp’er aanzienlijk minder kwijt aan inkomstenbelasting dan iemand in loondienst met hetzelfde inkomen.

Inkomensrisico’s
Het financiële plaatje van zpp’ers stopt echter niet bij de rekensom over belastingen. Want u heeft ook kosten die een werknemer niet heeft. Zo moet u als ondernemer zelf het risico van arbeidsongeschiktheid afdekken. En om een vergelijkbaar pensioen op te bouwen als een werknemer moeten u zeker 10 procent van uw bruto omzet opzij zetten voor uw pensioen. Wel zijn de premies voor zowel de arbeidsongeschiktheidsverzekering als voor pensioen aftrekbaar. En dat levert weer een belastingvoordeel op.

Financiële buffer
Het netto besteedbare inkomen van zzp´ers ligt ook na het betalen van de pensioen- en AOV-premie gemiddeld genomen nog steeds iets hoger dan dat van mensen in loondienst. Dat extra bedrag kunt u het beste apart zetten om een financiële buffer op te bouwen. U kunt daar dan in slappe tijden op terugvallen.

Laat u adviseren
Gaat u voor uzelf beginnen? Neem dan contact op met ons kantoor. Wij bespreken de financiële gevolgen en adviseren u over voorzieningen voor inkomensrisico’s bij arbeidsongeschiktheid en pensionering.17-10-2018
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top