Aflossingsvrije hypotheek? Doorloop deze checklist

In Nederland zijn er ruim 2 miljoen huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek. Voor deze mensen geldt dat zij tijdens de looptijd van de hypotheek alleen rente betalen en niets (verplicht) aflossen. Eindigt de looptijd, dan kan de hypotheekverstrekker het geleende bedrag in één keer opeisen. Heeft u een aflossingsvrije hypotheek afgesloten? Doorloop dan deze checklist zodat u goed voorbereid bent op de toekomst en niet voor financiële verrassingen komt te staan.

 1. Denk na over de toekomst
  Wilt u in uw huidige woning blijven wonen – ook als de looptijd van uw hypotheek verstreken is - of is verhuizen naar een (goedkopere) woning ook een optie? Heeft u voldoende spaargeld om het hypotheekbedrag af te lossen en zo ja, wilt u dit spaargeld hiervoor gebruiken? Dit zijn enkele zaken om alvast goed over na te denken.
 2. Zet uw opties op een rij
  Welke opties heeft u? Kunt u uw hypotheek oversluiten of verlengen? Controleer dit ook bij de hypotheekverstrekker. Of de hypotheekverstrekker akkoord gaat is o.a. afhankelijk van uw inkomen aan het einde van de looptijd. Voor veel mensen geldt dat zij tegen het eind van de looptijd van de hypotheek tegen hun pensioendatum aanzitten. Ook nu wordt getoetst op inkomen. Een andere optie is aflossen, bijvoorbeeld met behulp van eigen middelen. Zet al uw opties op een rij zodat u een goed overzicht heeft.
 3. Kom (indien nodig) in actie
  Wilt u de hypotheek aflossen met uw spaargeld of wilt u op korte termijn verhuizen? Dan kunt u alvast in actie komen. Misschien wilt u uw hypotheek wel oversluiten naar een andere hypotheekvorm. Ook dan kunt u alvast het een en ander regelen. In sommige gevallen hoeft u echter helemaal niets te doen en kunt u – bijvoorbeeld bij een houdbare inkomenstoets – gewoon kiezen voor verlenging. Soms gebeurt dit automatisch. Besluit – op basis van uw opties – welke stappen u (alvast) kunt ondernemen.
 4. Win advies in van een deskundige
  Wat voor u de beste keuze is, is lastig te bepalen. Dit is onder andere afhankelijk van uw eigen middelen en uw inkomen, zowel nu als in de toekomst. Komt u er niet uit? Dan is het raadzaam om advies in te winnen bij uw hypotheekverstrekker of bij een financieel adviseur die u meer kan vertellen over uw mogelijkheden.

Wilt u meer weten? Op Finfin van Adfiz leest u meer over de risico’s en de mogelijke stappen die u kunt zetten als u een aflossingsvrije hypotheek heeft afgesloten.

Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Op Finfin van Adfiz kunt u oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.09-10-2018
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top