Miljoenennota: Belangrijkste belastingwijzigingen voor ondernemers

Voor 2019 staan ondernemers weer wijzigingen in de fiscale maatregelen te wachten. Wat gaat er veranderen?

Kleine ondernemers regeling (KOR)
De KOR is een regeling voor ondernemers die per jaar niet meer dan 1.883 euro aan btw verschuldigd zijn. Zij hoeven minder of geen btw af te dragen. De regeling gaat veranderen. Vanaf 2019 bepaalt niet het btw-bedrag de KOR-grens, maar de omzet. Een ondernemer kan dan opteren voor een vrijstelling van btw en ontheffing van administratieve verplichtingen als zijn omzet minder bedraagt dan 17.500 euro per jaar.

Vennootschapsbelasting omlaag
Bedrijven betalen nu 25 procent vennootschapsbelasting boven een winst van 200.000 euro en 20 procent over een winst tot 200.000 euro. Vorig jaar werd in het regeerakkoord vastgelegd dat die tarieven stapsgewijs in drie jaar naar beneden zouden gaan, namelijk voor winsten tot 200.000 euro naar 16 procent, voor winsten daarboven naar 21 procent.

Dat plan is nu veranderd omdat de afschaffing van de dividendbelasting een half miljard meer gaat kosten dan de 1,4 miljard euro waar eerder op werd gerekend. Om dat gat te dichten wordt de vennootschapsbelasting voor winsten boven de 200.000 euro de komende jaren minder verlaagd. In plaats van naar 21 procent gaat het tarief stapsgewijs naar 22,25 procent. De verlaging van het tarief voor winsten tot 200.000 euro blijft ongewijzigd. In 2019 komt dat tarief op 19 procent.

30-procentregeling naar vijf jaar
Soms kunnen werkgevers in Nederland niet de werknemers vinden die over specifieke deskundigheid beschikken. Om het gemakkelijker te maken mensen uit het buitenland te halen, is er de 30-procentregeling. Werkgevers kunnen een deel van het loon, maximaal 30 procent, belastingvrij vergoeden aan werknemers uit het buitenland, die tijdelijk in Nederland werken. Zij krijgen die vergoeding omdat ze extra kosten maken om in Nederland te kunnen werken, bijvoorbeeld reiskosten, kosten voor huisvesting en voor levensonderhoud.

Buitenlandse werknemers konden 8 jaar van de 30-procentregeling profiteren, maar die periode wordt per 1 januari 2019 verkort naar 5 jaar. Deze beperking gaat ook gelden voor bestaande gevallen. Alleen werknemers voor wie de werkgever het schoolgeld van een internationale school onbelast vergoedt of verstrekt, behouden dit recht 8 jaar.

Lage btw-tarief omhoog
Het lage btw-tarief wordt naar verwachting met ingang van volgend jaar verhoogd van 6 procent naar 9 procent. Naast de supermarkten en horecaondernemers treft dit vooral beroepsgroepen zoals schilders, stukadoors, fietsenmakers en kappers. Ondernemers moeten prijsstijgingen doorvoeren en de administratie aanpassen.19-09-2018
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top