Miljoenennota: Zorgkosten blijven stijgen

Volgend jaar gaat er 79,7 miljard euro naar de zorg en daarmee is de zorg (wederom) de snelst groeiende post op de overheidsbegroting. Wat merkt u van de stijgende zorgkosten en wat verandert er in 2019?

Zorgpremie
Verzekeraars mogen zelf bepalen welke premie zij rekenen voor de basisverzekering. Zij moeten die premies voor 12 november bekendgemaakt hebben. Het kabinet verwacht een stijging van 124 euro per jaar, wat neerkomt op ruim 10 euro per maand.

Zorgtoeslag
De zorgtoeslag gaat omhoog naar maximaal 102 euro per maand, 7,67 euro meer dan in 2018. De zorgtoeslag stijgt dus, maar wel minder hard dan de zorgpremie. Bovendien komen veel Nederlanders helemaal niet of slechts gedeeltelijk in aanmerking voor zorgtoeslag.

Eigen risico
Het eigen risico blijft in 2019 staan op 385 euro. Er is afgesproken dat het eigen risico gedurende de gehele regeerperiode niet stijgt of daalt.

Eigen bijdrage
Los van het eigen risico, betalen patiënten voor veel medicijnen een eigen bijdrage. Nieuw is dat deze eigen bijdrage wordt gemaximeerd. U bent vanaf 2019 niet meer dan 250 euro per jaar kwijt aan de eigen bijdragen voor uw medicijnen.

Inhoud basispakket
In het basispakket van 2019 wordt een nieuwe behandeling opgenomen voor mensen met ernstig overgewicht en obesitas. Het gaat om de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) waarbij er vooral aandacht is voor voeding en leefstijl.

Zware paracetamol (1000 mg dosering) wordt per 2019 niet langer vergoed vanuit de basisverzekering. Ook wordt de vergoeding voor bepaalde voedingssupplementen, zoals vitamines en mineralen geschrapt uit het basispakket.

Patiënten met COPD die gebruikmaken van oefentherapie krijgen vanaf volgend jaar direct vergoeding voor hun behandelingen. Op dit moment moeten de eerste 20 behandelingen uit eigen zak betaald worden.

Medicijnen en hulpmiddelen duurder
Doordat het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent gaat, worden medicijnen en hulpmiddelen per 1 januari 2019 duurder. Denk aan een hoortoestel of kunstgebit, maar ook aan loophulpmiddelen, incontinentiemateriaal en orthopedische schoenen.19-09-2018
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top