Salderingsregeling zonnepanelen verdwijnt in 2020

Zonnepanelen brengen geld op en dat is voor bijna een half miljoen huishoudens een belangrijke reden geweest om ze op het dak te leggen. Maar de winst wordt deels betaald door de overheid en die vindt dat te duur worden.

Een investering in zonnepanelen verdient u in 6 tot 10 jaar terug. Voor een flink deel heeft u dat te danken aan het feit dat u minder belasting betaalt. Op de eerste plaats kunt u de btw over de aangeschafte zonnepanelen terugkrijgen. Daarnaast geldt de salderingsregeling. U neemt stroom af van het energienetwerk, maar levert ook stroom terug die u heeft opgewekt. Het energiebedrijf verrekent die twee met elkaar. Voor de stroom die u teruglevert, ontvangt u dezelfde prijs als die u betaalt voor de stroom die u afneemt. In die prijs zit de ´kale´ energieprijs, maar ook de energiebelasting. Als u bijvoorbeeld 3500kWh afneemt en 2500kWh teruglevert, betaalt u dus over slechts 1000kWh energiebelasting.

Terugleversubsidie vanaf 2020
Omdat meer mensen zonnepanelen aanschaffen, mist de schatkist steeds meer inkomsten uit de energiebelasting. In 2017 ging het om zo’n 150 miljoen euro. Te veel voor een stimuleringsregeling, vond de regering en daarom gaat de salderingsregeling verdwijnen in 2020. U betaalt dan over alle afgenomen stroom energiebelasting en krijgt over de stroom die u levert alleen nog de kale energieprijs terug en niet de energiebelasting. Dat betekent dat zonnepanelen minder rendabel worden, want de energiebelasting maakt maar liefst twee derde van de prijs uit. Om dat nadeel te compenseren wil de overheid u een ‘terugleversubsidie’ geven voor de stroom die u aan het net levert. Uitgangspunt is dat de terugverdientijd gelijk blijft. Als de aanschafkosten van zonnepanelen dalen, wordt de terugverdientijd korter. In dat geval daalt de hoogte van de terugleversubsidie.

Onduidelijkheid
Er zijn nog veel vragen over de nieuwe regeling. Want hoe hoog is die terugleversubsidie precies? Blijft de compensatie door de jaren heen gelijk? Er is sprake van een subsidieplafond, maar hoe beweeglijk is die? Voor wie al zonnepanelen heeft, komt er een overgangsregeling, maar ook die is nog niet duidelijk. Al met al bestaat door het afschaffen van de salderingsregeling veel onduidelijkheid over de terugverdientijd van zonnepanelen. Wilt u weten hoe zich een en ander verder ontwikkelt? Blijf dan onze berichten lezen.10-09-2018
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top