In deze situaties valt uw hypotheek lager uit

U heeft via het internet met een rekenmodule uitgezocht voor welk hypotheekbedrag u in aanmerking komt met uw inkomen. Maar als u dan wilt gaan kopen, blijkt dat u in werkelijkheid veel minder kunt lenen. In welke situaties valt uw hypotheek lager uit?

Registratie bij het BKR
Een hypotheekverstrekker zal altijd nagaan of u schulden heeft en raadpleegt daarvoor het Bureau Kredietregistratie (BKR). Daar staat het volgende geregistreerd: uw persoonlijke leningen, doorlopende kredieten, de creditcard, aankopen op afbetaling, de mogelijkheid tot rood staan en langere betalingsachterstanden op de hypotheek. De schulden die u heeft, drukken uw maximale hypotheekbedrag. Een relatief kleine schuld kan al duizenden euro´s minder hypotheek betekenen.

Heeft u een smartphoneabonnement waarin de kosten voor de aanschaf van het toestel zijn meegenomen? Dat stukje van het abonnement is officieel een krediet. Het staat bij het BKR geregistreerd als het geleende bedrag meer dan 250 euro bedraagt.

Meer betalen dan de woningwaarde
Wat u aan hypotheek kunt krijgen, is onder meer gebaseerd op de waarde van de koopwoning. Maar hoe wordt die waarde bepaald? De bank vraagt u om een taxatierapport en kijkt ook naar de koopsom. Bij de berekening van uw hypotheek wordt dan uitgegaan van het laagste bedrag. Meer kunt u meestal niet aan hypotheek krijgen. Als de koopsom boven de taxatiewaarde ligt en u bent bereid dat hele bedrag te betalen of daar zelfs overheen te gaan, kunt u in de problemen komen. U moet dan het bedrag boven de taxatiewaarde uit eigen middelen betalen. En daar komen dan de kosten koper nog bij, want ook die kunt u niet meefinancieren in de hypotheek.

Leeg reservefonds VvE
Als u een appartement wilt kopen, bent u verplicht aangesloten te zijn bij de Vereniging van Eigenaren (VvE). Sinds 1 januari van dit jaar moet een VvE beschikken over een goed onderbouwd onderhoudsplan óf jaarlijks minstens 0,5 procent van de herbouwwaarde in een reservefonds storten. Taxateurs hebben sinds 1 april nieuwe regels en moeten het onderhoudsplan en het reservefonds van de VvE mee laten wegen in de taxatie en een inschatting maken van de onderhoudskosten. Daar houdt de bank rekening mee in de financiering. De wet heeft officieel een overgangstermijn van drie jaar maar taxateurs zeggen er nu al rekening mee te houden. Veel VvE’s hebben hun plannen nog niet op orde. Uw maximale hypotheek kan dan lager uitvallen dan het bedrag dat u nodig heeft voor de aanschaf van het appartement.

Hypotheekmogelijkheden bespreken
Heeft u koopplannen en wilt u weten voor welk hypotheekbedrag u echt in aanmerking komt, met inachtneming van alle hobbels die er kunnen ontstaan? Neem dan contact op met ons kantoor. Wij bespreken uw hypotheekmogelijkheden en -onmogelijkheden met u.06-09-2018
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top