Pas op voor phishing-aanvallen

Diverse banken waarschuwen ondernemers voor phishing: een vorm van internetfraude waarbij criminelen op een slinkse wijze proberen bedrijfsgegevens te achterhalen en geld te innen. Het aantal phishing-aanvallen neemt dan ook aanzienlijk toe, mede dankzij de hoge succesfactor voor criminelen. Hoe voorkomt u dat uw bedrijf getroffen wordt?

Een e-mailbericht van de bank met de vraag een rekening te betalen, uw zakelijke betaalpas te vervangen of simpelweg bedrijfsgegevens - zoals uw wachtwoord of creditcardgegevens - via een link in de e-mail aan te passen: het zijn voorbeelden van e-mails die de meeste ondernemers regelmatig in hun mailbox ontvangen. In tegenstelling tot vroeger, zijn deze berichten helaas steeds moeilijker van echt te onderscheiden.

Phishing herkennen
Banken en bedrijven vragen over het algemeen niet om belangrijke gegevens via de e-mail. Vraagt de afzender u op een link te klikken, dan is het vaak foute boel. Tip: vaak kunt u de foute link zelf herkennen. Klik niet op de link, maar ga hier met de cursor overheen (zonder te klikken!). In de meeste gevallen verschijnt er dan een webadres in uw browser. Vaak is direct zichtbaar dat de link niets te maken heeft met uw bank of de zogenaamde afzender. Kortom: het is een phishing-aanval.

Negen tips om te voorkomen dat uw bedrijf getroffen wordt

  1. Controleer altijd de afzender: is dit een bekend e-mailadres?
  2. Betaal nooit facturen zonder (liefst dubbele) controle.
  3. Klik nooit zomaar op links in een e-mail.
  4. Fraudeurs gebruiken vaak namen die lijken op echte bedrijven. Ga na of dit klopt.
  5. Licht uw personeel in en zorg dat zij alert zijn op deze manier van frauderen.
  6. Lees berichten goed en kritisch, óók de kleine lettertjes. Let ook op spelfouten.
  7. Laat u in geen geval onder (tijds)druk zetten door smoesjes. Staat er dat u alleen vandaag nog kunt betalen? Dan is dat een extra reden om de afzender niet te vertrouwen.
  8. Controleer of de afzender van een verdachte mail staat vermeld bij het Steunpunt Acquisitiefraude.
  9. Ontvangt u een verdachte mail of een scan van een fax? Neem dan contact op met het Steunpunt Acquisitiefraude. Zij kunnen nagaan of er meldingen over het desbetreffende bedrijf bekend zijn.

Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Op Finfin van Adfiz kunt u oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.20-08-2018
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top