Vakantiezakgeld: hoeveel krijgt uw kind?

De zomervakantie is inmiddels in alle regio’s van ons land officieel begonnen. De kans is groot dat u er deze periode ook met het gezin op uit trekt, op naar een welverdiende vakantie. Wist u dat de vakantie gelijk een mooi moment is om uw kind om te leren gaan met geld?

Uit onderzoek van Wijzer in geldzaken bleek vorig jaar dat ruim 63% van de ouders hun kinderen een extra zakcentje geeft tijdens de vakantie. En dat is, volgens het online platform, een goede ontwikkeling. Op deze manier zouden kinderen namelijk op een leuke manier om leren gaan met geld. Door kinderen (vakantie)zakgeld te geven leren zij meer over de waarde van geld. Hiermee wordt volgens Wijzer in geldzaken mede de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd.

Hoeveel vakantiezakgeld zal ik geven?
De grote vraag is: hoeveel vakantiezakgeld zal ik mijn kinderen geven? Nederlandse kinderen op de basisschool krijgen gemiddeld €29 vakantiezakgeld. De wat oudere kinderen – die (bijna) naar de middelbare school gaan – krijgen gemiddeld €46. Volgens Wijzer in geldzaken kunnen we de volgende vuistregel hanteren: vermenigvuldig het aantal weken dat u op vakantie gaat met het zakgeld dat u normaal aan uw kinderen geeft. Geeft u uw kind normaal €3,- zakgeld per week en gaan jullie drie weken op vakantie? Geef dan €9,- vakantiezakgeld.

Wanneer geeft u vakantiezakgeld?
De een kiest ervoor het totale vakantiezakgeld in 1 keer te geven aan hun kind(eren), de ander geeft een vast bedrag per week. Kiest u voor de eerste optie – wat de meeste ouders doen – dan is het wel belangrijk dat u uw kind leert dat het geld maar een keer uit te geven is: op is echt op. Volgens het online platform is dit een goede les voor kinderen. Een belangrijke tip: maak duidelijke afspraken met uw kind(eren) over het vakantiezakgeld. Waar mag uw kind het zakgeld aan besteden en hoe zit het met extra geld dat de kinderen eventueel van opa’s en oma’s krijgen? Bespreek dit goed voordat jullie op reis gaan. Fijne vakantie!

Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Op Finfin van Adfiz kunt u oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.07-08-2018
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top