De middelbareschooltijd en de financiën

Een hele mijlpaal voor uw kind: de overgang naar de middelbare school. Er verandert dan ook financieel van alles. De kosten en de ondersteuningsmogelijkheden op een rijtje.

Zakgeld
88 procent van de 12 tot 18-jarigen op de middelbare school krijgt zakgeld. Voor 12-jarigen ligt dat gemiddeld op 15 tot 20 euro per maand, bij 18 jarigen is dat al 25 tot 30 euro per maand. Veel ouders geven daarnaast kleedgeld, gemiddeld 50 euro per maand. Spreek af wat uw kind zelf aan kleding aanschaft en stem daar het bedrag op af. Heeft uw kind nog geen eigen bankrekening? Dan is het daar nu tijd voor.

Kosten voor school
De meeste schoolboeken op de middelbare school betaalt de overheid. Maar voor andere materialen zoals schooltas, laptop, atlas, rekenmachine, agenda, schriften en pennen draait u zelf op. Verder kan de school uitstapjes en schoolreizen organiseren waar u (misschien) aan mee moet betalen. Veel scholen vragen een ouderbijdrage voor extra culturele of sportieve activiteiten. De hoogte daarvan verschilt per school. U hoeft deze bijdrage niet te betalen, maar dan kan uw kind wel van de activiteiten uitgesloten worden.

Mobiel en mobiliteit
Met de schoolspullen alleen bent u er nog niet. Uw kind zal een mobiele telefoon willen hebben. Voor zijn 18e mag hij nog geen eigen abonnement afsluiten, dus moet dat op uw naam komen. Maak goede afspraken over welke telefoonkosten u betaalt en welke uw kind. Moet uw kind een eind naar school fietsen? Een goede fiets is dan zeker nodig. Als de afstand naar school te ver is om te fietsen, reken dan op kosten voor een ov-abonnement.

Financiële ondersteuning
Het mag duidelijk zijn: de middelbare school is een stuk duurder dan de basisschool. Gelukkig kunt u financiële ondersteuning krijgen.

  • De kinderbijslag voor uw kind gaat omhoog als hij 12 jaar wordt.
  • Het kindgebonden budget is een maandelijkse, inkomensafhankelijke bijdrage in de kosten van kinderen. Als het goed is heeft de Belastingdienst uw gegevens al om de hoogte van het kindgebonden budget te bepalen.
  • Veel scholen kennen voor de ouderbijdrage een kortings- of kwijtscheldingsregeling als uw inkomen erg laag is. Vraag de school naar de mogelijkheden.
  • Er zijn fondsen die bepaalde (school)kosten vergoeden als u daar zelf geen geld voor heeft. Kijk op Nationaal Fonds Kinderhulp, Stichting Leergeld of Jeugdsportfonds.
  • 47% heeft van de scholieren heeft een bijbaantje. Zo verhogen ze hun budget flink.

Sparen voor de studie
De middelbare school is duurder dan de basisschool. Maar als uw kind student wordt, stijgen de kosten vaak nog verder. Wilt u uw kind in die periode financieel ondersteunen? Neem dan nu al contact op met ons kantoor voor een mooi spaarplan07-08-2018
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top