Salaris niet belangrijkste wervingsinstrument

Maar liefst 24 procent van de Nederlandse werkgevers heeft moeite geschikte kandidaten te vinden voor openstaande vacatures. Een goed personeelsbeleid is dan ook belangrijker dan ooit, zowel om goede medewerkers te behouden als om nieuwe mensen aan te trekken.

In de afgelopen vier jaar zijn er in Nederland volgens het CBS 600.000 banen bijgekomen. In het eerste kwartaal van dit jaar waren dat er maar liefst 67 duizend. En het aantal openstaande vacatures stond aan het eind van die periode op 235 duizend vacatures, 49 duizend meer dan een jaar eerder. Het is duidelijk: de arbeidsmarkt wordt steeds krapper. Dat stelt u als werkgever voor een paar uitdagingen. Want hoe behoudt u de medewerkers die u waardeert en hoe trekt u nieuwe talenten aan? Voor een antwoord moet u kijken naar wat uw bedrijf uw medewerkers te bieden heeft.

Werksfeer en carrièrekansen
Misschien denkt u dat mensen vooral voor een goed salaris gaan als zij een baan zoeken. Maar uit onderzoek van HR-dienstverlener ADP blijkt dat in Nederland voor slechts 39% van de werknemers salaris en vergoedingen een motiverende rol spelen op het werk. En volgens detacheerder Brunel zegt 63 procent van de Nederlandse werknemers liever de helft van zijn loon in te leveren voor een leuke baan, dan dubbel betaald te worden voor de huidige baan. Ook vertrekken medewerkers niet zozeer omdat zij het salaris te laag vinden. Structureel overwerk, onderwaardering en een slechte relatie met de leidinggevende zijn veel vaker de reden voor die stap. Ook het gevoel niet verder te komen, ambities niet waar te kunnen maken en onvoldoende toekomstperspectief te hebben, maken dat uw medewerkers uitkijken naar een andere werkgever.

Leuk werk en balans werk-privé
De redenen waarom mensen vertrekken, sluiten voor een groot deel aan bij de belangrijkste factoren die Nederlanders op het werk motiveren. Dat zijn volgens het onderzoek van ADP: werk-privébalans (25%), relatie met collega’s (30%), waardering van management (18%), een afwisselende baan (14%) en de mogelijkheid om te werken waar en wanneer het uitkomt (13%). Werken aan een prettige bedrijfscultuur, investeren in opleidingen en een gedifferentieerd aanbod aan employee benefits, lijken dan ook effectievere methoden om uw bedrijf aantrekkelijk te maken, dan hoge salarissen.

Zelf arbeidsvoorwaarden kiezen
U kunt als werkgever uw mensen de mogelijkheid bieden zelf hun pakket aan employee benefits samen te stellen. U kunt het bijvoorbeeld omrekenen naar een bepaald budget en uw medewerker zelf laten bepalen hoe hij dat besteedt. In dat pakket passen ook een goede pensioenregeling en collectieve verzekeringen. Wilt u weten wat er mogelijk is? Neem contact op met ons kantoor voor een advies dat afgestemd is op de behoeften binnen uw bedrijf.23-07-2018
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top