Familievermogen belastingvriendelijk naar de kinderen

U heeft een eigen woning, wat geld op de bank en nog een aantal waardevolle bezittingen. Prettig om tijdens uw leven van dat vermogen te kunnen genieten. Maar hoe zorgt u ervoor dat ook uw kinderen ervan profiteren?

Als u vermogen over wilt dragen aan uw kinderen, kan dat na uw dood door middel van de erfenis. Maar dan moeten zij wel erfbelasting betalen. Tot €20.371 is de erfenis voor uw kinderen weliswaar belastingvrij, maar als het bedrag hoger is, betalen zij 10% belasting over de waarde tot €123.248 en 20% over de waarde daarboven. Bij een flinke erfenis (denk ook aan de waarde van uw woning) kan de belastingaanslag dus behoorlijk oplopen.

Estate planning
Door al tijdens uw leven geld aan uw kinderen te schenken, voorkomt u dat zij een hoge erfbelasting betalen. Doe die schenkingen niet lukraak, maar maak liever samen met uw notaris een plan om gecontroleerd en gefaseerd uw vermogen over te dragen. Deze zogenaamde estate planning vraagt om zorgvuldige afwegingen, waarin alle juridische en fiscale gevolgen meegenomen worden en er veel oog is voor familierelaties, het huwelijksrecht en persoonlijke emoties. Bespreek met uw notaris ook de mogelijkheden van een schenking op papier, het uitsluiten van partners van uw kinderen en de gevolgen van de schenkingen voor uw partner.

Belastingvrij schenken
Wat zijn de regels in Nederland als u belastingvrij geld wilt schenken aan uw kinderen*?

  • U kunt jaarlijks elk kind €5.363 belastingvrij schenken.
  • Aan kinderen tussen 18 en 40 jaar kunt u eenmalig schenken:
    • Tot €25.731. Uw kind mag dat geld besteden zoals hij wil.
    • Tot €53.602. Dat bedrag is alleen belastingvrij als uw kind het besteedt aan een dure studie (minstens €20.000 per jaar, exclusief levensonderhoud).
    Of:
    • Tot €100.000. Dat bedrag is alleen belastingvrij als uw kind het besteedt aan aanschaf of verbouwing van de eigen woning of aan de aflossing van zijn hypotheek- of restschuld.
* bedragen gelden voor 2018.

U mag per kind slechts eenmaal in uw leven één van de eenmalige schenkingen gebruiken en kunt die schenkingen dus niet combineren.

Onderdeel van financiële planning
Estate planning kan niet los gezien worden van financiële planning. Want wat zijn de gevolgen van de schenkingen voor de aflossing van uw hypotheek en voor uw pensioen? Moet u levensverzekeringen afsluiten of aanpassen? En hoeveel financiële reserve wilt u absoluut behouden om bijvoorbeeld extra zorgkosten op latere leeftijd te betalen? Wij bespreken dat graag met u en stellen maatregelen voor die aansluiten op uw estate planning. Neem contact op met ons kantoor.06-07-2018
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top