Geen rechtszaak vanwege de hoge kosten?

Er zijn vorig jaar minder rechtszaken gevoerd dan in 2016. Komt dat omdat er minder juridische conflicten waren? Ja, maar dat is niet de enige verklaring. Veel mensen zien af van een gang naar de rechter vanwege de kosten. Kunt u een rechtszaak wél betalen?

Onenigheid met een buurman, een verkeersdeelnemer of een aannemer kan in een juridisch geschil eindigen. U weet zeker dat u gelijk heeft, maar gelijk hebben is niet hetzelfde als gelijk krijgen. Voor een definitief oordeel moet u misschien naar een rechter. En een rechtszaak is duur.

Advocaatkosten en griffierechten
Volgens de Raad voor de Rechtspraak heeft de daling van het aantal rechtszaken ook te maken met de trend dat mensen afzien van een juridische procedure vanwege de kosten. Want voor een advocaat betaalt u al snel €200 tot €250 per uur. Daarnaast bent u griffierechten verschuldigd. Griffierechten zijn de kosten voor de behandeling van een zaak door de rechter. Het bedrag is onder meer afhankelijk van het soort zaak. Maar de verhouding tussen de kosten en het financiële belang van de zaak is soms zoek. Als iemand een conflict heeft over een rekening van 700 euro, kost een gang naar de rechter ruim 200 euro aan griffierechten. Bij verlies van de zaak verdubbelt het bedrag, omdat dan ook de griffierechten van de andere partij moeten worden betaald.

Gesubsidieerde rechtshulp?
Kunt u dan geen gesubsidieerde rechtshulp krijgen als u een juridisch geschil heeft? Ja, maar naarmate uw inkomen hoger is, betaalt u meer zelf. Met een inkomen boven € 26.900 euro (alleenstaanden) of € 38.000 (gehuwden), heeft u geen recht meer op gesubsidieerde rechtshulp. Ook naar uw vermogen wordt gekeken. En zelfs áls u gesubsidieerde rechtshulp krijgt, betaalt u toch altijd nog een eigen bijdrage tussen de €196 en €849.

Rechtsbijstandverzekering
Gemiddeld krijgen Nederlandse huishoudens eens in de 10 jaar te maken met een conflict waarbij juridische bijstand nodig is. Als u af moet zien van een proces omdat de kosten te hoog zijn, zou dat heel jammer zijn. Neem daarom contact met ons op voor een advies over een rechtsbijstandverzekering. Daarmee kunt u rekenen op juridische hulp en advies. Is een rechtszaak onvermijdelijk? Dan krijgt u een vergoeding voor gemaakte kosten.06-06-2018
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top