Zwangerschapsuitkering misgelopen? Vraag compensatie aan

Behoort u tot de groep vrouwelijke zelfstandigen die tussen wal en schip vielen en geen recht hadden op een uitkering toen zij moeder werden? U kunt daarvoor alsnog gecompenseerd worden door UWV. Maar stel de aanvraag niet te lang uit.

Voorheen konden zwangere zelfstandige ondernemers via de Wet arbeid en zorg (Wazo) rekenen op een publieke zwangerschaps- en bevallingsuitkering van 16 weken. Deze regeling eindigde op 7 mei 2005. Maar vanaf 4 juni 2008 kregen zwangere zelfstandigen opnieuw recht op een uitkering, ditmaal via Wet zwangerschaps- en bevallingsuitkering zelfstandigen (ZEZ). Hoe zat het dan met degenen die in de tussenliggende jaren bevallen waren van een kind? Hadden zij gewoon pech? Enkele vrouwen uit deze groep vonden dat onterecht en wilden alsnog geld zien. Ze stapten naar de rechter en kregen gelijk. Besloten werd om voor deze groep zelfstandigen een compensatieregeling te treffen. Naar schatting 20.000 vrouwen komen voor de compensatie van 5.600 euro bruto in aanmerking.

Aanvragen kan tot 30 september
Het heeft even geduurd, maar sinds 15 mei 2018 kunt u de compensatie aanvragen bij UWV. Wacht daar niet te lang mee, want de aanvraagperiode loopt tot en met 30 september 2018. U heeft recht op de compensatie als u in de genoemde periode bent bevallen en in het kalenderjaar van uw bevalling werkte als zelfstandige, met of zonder personeel. Ook als u meewerkend echtgenote/partner was van een zelfstandige of medeaandeelhouder, komt u in aanmerking voor de compensatie. UWV keert het bedrag uit tussen 1 januari en 1 april 2019. U kunt dan nog op tijd deze inkomsten doorgeven aan de Belastingdienst. Het bedrag van de compensatie telt namelijk mee voor de (gezins-)inkomsten, bijvoorbeeld voor de huur- en zorgtoeslag.

Uitkering ZEZ niet hoger dan minimumloon
Bent u nu zwanger of overweegt u gezinsuitbreiding? Met de ZEZ krijgt u een uitkering van ten minste 16 weken. Maar de hoogte van deze uitkering is afhankelijk van uw inkomsten in het jaar voor het zwangerschapsverlof. En het bedrag is nooit hoger dan het wettelijk minimumloon. Verder is het urencriterium van belang. Alleen als u 1225 uur per jaar werkt, krijgt u de maximale uitkering. Bij minder gewerkte uren, is uw uitkering lager.

Uitkering aanvullen
Vindt u de ZEZ-uitkering te laag? Neem dan contact op met ons kantoor. Wij bespreken graag hoe u de uitkering kunt aanvullen. Misschien kunt u het beste een buffer aanleggen voor deze periode of misschien kunt u een zwangerschapsverlof meeverzekeren op een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Wij zoeken het voor u uit.22-05-2018
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top