Kamer verhuren, kan dat zomaar?

U heeft een kamer over in huis en wilt die eigenlijk wel verhuren. Waarom ook niet? U helpt er iemand mee en u heeft een leuke bijverdienste. Maar hoe zit het met belastingen en verzekeringen? En mag u eigenlijk zomaar een kamer verhuren?

Om met het goede nieuws te beginnen: de inkomsten uit kamerverhuur zijn onbelast zolang die jaarlijks onder €5.246,- blijven. Die prijs moet dan wel inclusief servicekosten zijn. Ook zijn er wat voorwaarden waar aan moet worden voldaan. Zo moeten zowel u als de huurder zijn ingeschreven op het adres. En de verhuurde ruimte mag geen zelfstandige woonruimte zijn. Zelfstandige woonruimte heeft een eigen toegang en een eigen keuken en toilet.

Huurcontract voor (on)bepaalde tijd
Als u een kamer in uw huis verhuurt, heeft u daar doorgaans geen toestemming van de gemeente voor nodig. Ook uw hypotheekverstrekker zal meestal niet moeilijk doen. Verhuurt u een kamer in een appartement? Ga dan na wat de Vereniging van Eigenaren daarover heeft afgesproken. Stel een goed huurcontract op waarin onder meer de opzegtermijn, de borg, de huurprijs en de samenstelling van de servicekosten staan. U kunt een huurcontract opstellen voor onbepaalde tijd, maar sinds 2016 is ook een contract voor bepaalde tijd mogelijk. De maximale huurperiode voor een niet-zelfstandige woonruimte zoals een kamer, is dan vijf jaar. U mag met dezelfde huurder daarna niet opnieuw een huurcontract voor bepaalde tijd aangaan.

Gevolgen voor de verzekeringen
De verhuur van een kamer kan gevolgen hebben voor uw opstal- en de inboedelverzekering. Stel de verzekeraars er daarom van op de hoogte. Als u een gemeubileerde kamer verhuurt, kunnen de spullen vaak meeverzekerd worden op uw eigen inboedelverzekering. Heeft de huurder zijn eigen inboedel, dan moet hij die ook zelf verzekeren. Het kan wel zijn dat een verzekeraar extra eisen stelt, zoals een slot op de kamerdeur. Ook kan er gevraagd worden naar de brandveiligheid, bijvoorbeeld of er gekookt wordt in de gehuurde kamer. De opstalverzekeraar kan een hogere premie vragen als u een kamer verhuurt. Ook wordt soms de dekking beperkt bijvoorbeeld voor ruitschade, waterschade of inbraak.

Overstap gunstig?
Gaat u een kamer verhuren? Neem dan ook contact op met ons kantoor. Wij zoeken uit wat de gevolgen zijn voor uw inboedel- en opstalverzekering en laten het u weten als een overstap gunstig voor u uitpakt. Ook adviseren wij uw huurder hoe hij zijn spulletjes goed kan verzekeren.04-05-2018
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top