Een fout in de belastingaangifte, wat nu?

Bijna vier op de tien belastingaangiftes van mkb’ers bevatten fouten volgens staatssecretaris Menno Snel van Financiën. Veel van deze fouten worden veroorzaakt door onwetendheid of slordigheid. Hoe kunnen ondernemers een fout in de belastingaangifte herstellen?

Sommige ondernemers in het mkb geven het doen van de belastingaangifte uit handen, anderen besluiten er zelf voor te gaan zitten. Helaas zorgt dit in sommige gevallen voor fouten in de belastingaangifte. Uit steekproeven in de jaren 2006 tot en met 2014 blijkt dat veel ondernemers in het midden- en kleinbedrijf moeite hebben met het doen van de aangifte waardoor het soms misgaat. Gelukkig is er - indien u de fout zelf ontdekt - een mogelijkheid om deze te herstellen.

Fout in de aangifte inkomsten- en vennootschapsbelasting
Is er nog geen definitieve aanslag opgelegd? Dan kunt u een fout in de aangifte inkomsten- en vennootschapsbelasting zelf herstellen. U past de eerder verstuurde aangifte aan en verstuurt deze opnieuw. Heeft u al wel een definitieve aanslag ontvangen van de Belastingdienst? Dan dient u bezwaar te maken. U kunt ook schriftelijk om een navorderingsaanslag vragen als u tot de conclusie bent gekomen dat de aanslag te laag is vastgesteld. Op de website van de Belastingdienst leest u wat u moet doen als u een fout heeft gemaakt in de aangifte omzetbelasting of aangifte loonheffingen.

Gevolgen foute belastingaangifte
Past u vrijwillig en tijdig de foute aangifte aan, dan krijgt u geen boete. Het komt echter ook voor dat ondernemers opzettelijk onjuist of onvolledig aangifte doen. In dit geval krijgen zij een vergrijpboete. Dit is een boete die kan oplopen tot 100% over de belasting die alsnog betaald moet worden. Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Op Finfin van Adfiz kunt u oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.23-04-2018
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top