Vier manieren om een nieuwe woning te financieren

Zaterdag 7 april vond de Open Huizen Dag plaats. Heeft u uw droomhuis gevonden en wilt u weten hoe u deze woning kunt financieren? We zetten vier mogelijkheden voor u op een rij. Uiteraard is het ook mogelijk om deze manieren te combineren.

Eigen vermogen
Als u zelf een vermogen heeft opgebouwd, kunt u ervoor kiezen om een deel van uw geld te gebruiken voor de aankoop van uw woning. Hierdoor kunt u een lagere lening afsluiten en loopt u minder risico op restschuld bij de verkoop van de woning. Bovendien betaalt u over de overwaarde van uw woning geen vermogensbelasting, terwijl dit wel geldt voor een spaarbedrag boven de €30.000,-. Of het wel of niet inbrengen van eigen geld voordeliger is, is uiteraard van verschillende factoren afhankelijk. Dit ligt aan uw persoonlijke situatie, maar ook aan de omstandigheden zoals uw belastbaar inkomen en de hoogte van de hypotheek. Denk hier goed over na voordat u een beslissing neemt.

Schenking
Wellicht ontvangt u een schenking voor het kopen van de woning. Vaak komt deze schenking van ouders. Ouders mogen hun (pleeg)kind tussen de 18 en 40 jaar oud €100.800 schenken. Deze schenking moet wel gebruikt worden voor de aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning of voor de aflossing van de eigenwoningschuld. Er hoeft geen schenkbelasting betaald te worden. U bent wel verplicht de schenking vast te leggen.

Hypotheek via derden
U kunt (een deel van) uw hypotheek ook bij een derde afsluiten, meestal gebeurt dit bij een familielid. Hier zitten wel enkele voorwaarden aan vast:

  • De rente van een familiehypotheek moet vergelijkbaar zijn met de marktrente voor hypotheken met eenzelfde looptijd en vergelijkbare voorwaarden.
  • De maandlasten van de lener moeten in evenwicht zijn met het inkomen.

Hypotheek via de bank
U kunt ook (een deel van het) geld lenen bij de bank. Er zijn twee hypotheekvormen waar u uit kunt kiezen: een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Op de website van Adfiz vindt u meer informatie over beide hypotheekvormen.

Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Op Finfin van Adfiz kunt u oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.10-04-2018
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top