Samenwonen? Leg afspraken vast

U wordt verliefd en u heeft het zo leuk samen dat u besluit bij elkaar in te trekken. Geen dubbele woonlasten, geen gedoe meer met heen en weer slepen van spullen. Ja, dat probleem is opgelost. Maar voorkomt u ook nieuwe problemen?

Als u gaat samenwonen, komen ook uw financiën samen. Uit een onderzoek van Wijzer in geldzaken blijkt echter dat ruim de helft van de samenwonenden over financiële kwesties geen afspraken maakt. Zij lopen een risico als zij uit elkaar gaan of als een van hen overlijdt.

‘We komen er wel uit’
Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, ligt veel juridisch vast, bijvoorbeeld het gezag over de kinderen, de erfenis als een van u overlijdt, het recht op partnerpensioen, de onderhoudsplicht en de verdeling van bezittingen bij een scheiding. Als u samenwoont is dat niet zo. U moet die zaken dan zelf regelen en als dat niet gebeurt, kunnen de gevolgen van een scheiding of overlijden groot zijn. Samenwonenden zijn wel bekend met de financiële risico’s, maar treffen toch vaak geen maatregelen. Als reden geven ze aan dat ze tevreden zijn over hun situatie, dat het er nog niet van gekomen is of dat ze er wel uitkomen als er een probleem ontstaat. Tja.

Afspraken vastleggen
Woont u samen of gaat u samenwonen? Regel dan uw financiële en juridische zaken goed met een samenlevingscontract. Daarin legt u afspraken vast bijvoorbeeld over gezamenlijke kosten zoals woonlasten en boodschappen en de verzorging, opvoeding en kosten van de kinderen. Een samenlevingscontract kan bovendien een uitkomst zijn na een scheiding. Want wat gebeurt er dan met uw woning? Hoe wilt u de omgang met de kinderen en de alimentatie geregeld zien? Ten slotte kunt u met een samenlevingscontract zaken regelen voor als een van u overlijdt.

Niet alleen het samenlevingscontract
U kunt niet alles vastleggen in een samenlevingscontract. U zult ook instanties op de hoogte moeten stellen van uw wensen en daar alles juridisch goed moeten regelen.

Voorbeelden:
  • Zorg ervoor dat ieder van u in de huurwoning kan blijven wonen na een scheiding door een van u hoofdhuurder en de ander medehuurder te maken.
  • Meld elkaar aan bij uw pensioenfondsen om te regelen dat u recht heeft op partnerpensioen.
  • Het gezag over de kinderen moet juridisch geregeld worden. Wacht daar niet mee.
  • Als u de nalatenschap echt goed wilt regelen, kunt u het beste een testament laten maken bij de notaris.
Als u gaat samenwonen verandert uw situatie en dat heeft gevolgen voor uw verzekeringen. Ook wordt financiële zekerheid belangrijker. Neem contact op met ons kantoor om te bespreken wat er aangepast moet worden en welke financiële oplossingen in uw nieuwe situatie gewenst zijn.

06-04-2018
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top