Welke reiskosten zijn voor ondernemers aftrekbaar?

De meeste ondernemers moeten reizen voor hun werk. Besprekingen, vergaderingen of zelfs reizen naar het buitenland: hier zitten kosten aan verbonden. Hoewel niet alle ondernemers dit doen, zijn deze kosten in sommige gevallen aftrekbaar. We leggen hier uit hoe dit zit.

Reizen met de auto
Gaat u met de auto en staat de auto op naam van uw bedrijf? Dan mag u de btw over uw zakelijke autokosten terugvragen in uw btw-aangifte. Is de auto privébezit? Dan mag u de kosten voor de zakelijke kilometers aftrekken van de inkomstenbelasting. Hiervoor is het wel belangrijk dat u bijhoudt welke zakelijke kilometers u aflegt. Registreer wanneer u zakelijke kilometers rijdt, hoeveel kilometers dit zijn en het adres van vertrek en aankomst. U mag €0,19 aftrekken per zakelijk gereden kilometer. Let op: bij een auto van de zaak telt woon-werkverkeer wel mee als zakelijk gebruik. Bij een privéauto telt woon-werkverkeer niet mee als zakelijk gebruik.

Reizen met het openbaar vervoer, de taxi of het vliegtuig
De kosten die u als ondernemer maakt door met de bus, de trein of de taxi te reizen kunt u aftrekken voor de inkomstenbelasting. Dit geldt ook voor reizen met het vliegtuig. Dit is wel exclusief btw. Bewaar alle bonnen als bewijs. De btw kunt u terugvragen in uw btw-aangifte. Let wel op: woon-werkverkeer valt hier niet onder. De btw over deze kosten kunt u dus niet aftrekken in uw btw-aangifte.

Reizen met de fiets of de brommer
Gaat u met uw eigen fiets of brommer op pad? Ook dan mag u alle kilometers die u zakelijk maakt aftrekken voor €0,19 per kilometer. Ook nu geldt: houd uw zakelijke kilometers goed bij door te registreren wanneer u zakelijke kilometers rijdt, hoeveel kilometers dit zijn en het adres van vertrek en aankomst. De btw over de kosten kunt u alleen aftrekken in uw btw-aangifte wanneer het vervoermiddel op naam van uw bedrijf staat.

Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Op Finfin van Adfiz kunt u oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.27-03-2018
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top