Checklist voor de belastingaangifte

Sinds 1 maart mag het weer: de belastingaangifte. Inmiddels zijn er al ruim 1,4 miljoen belastingaangiftes binnen bij de Belastingdienst. Moet u er nog voor gaan zitten? Doorloop dan onderstaande checklist zodat u zeker weet dat u niets vergeet.

Check 1: Zorg ervoor dat u op tijd bent
De belastingaangifte over het jaar 2017 moet in 2018 worden gedaan tussen 1 maart en 1 mei. Heeft u meer tijd nodig? Dan kunt u uitstel tot 1 september 2018 aanvragen. Zorg dat u op tijd bent, want als u te laat bent krijgt u een aanmaning van de Belastingdienst. Doet u opnieuw geen aangifte? Dan volgt er een verzuimboete die kan oplopen tot maximaal €5.278,-.

Check 2: Gebruik de juiste peildatum
Bij de aangifte voor de vermogensbelasting gebruikt u als peildatum 1 januari van het jaar waarover u aangifte doet. Voor de aangifte over het jaar 2017 gebruikt u dus als peildatum 1 januari 2017. Kijk hierbij niet naar uw vermogen aan het eind van het jaar op 31 december 2017.

Check 3: Heeft u een eigen huis? Gebruik de juiste WOZ-waarde
Doet u aangifte over 2017, controleer dan ook nu of u de juiste waarde peildatum heeft ingevuld. Vaak wordt dit al automatisch ingevuld, maar het is belangrijk dat u dit bedrag controleert. Voor de belastingaangifte over 2017 gebruikt u de peildatum van een jaar eerder, namelijk 1 januari 2016.

Check 4: Kijk of u in 2017 kosten heeft gemaakt die u af mag trekken, dit zijn er wellicht meer dan u verwacht
Kosten die u heeft gemaakt door met het openbaar vervoer naar uw werk te reizen, medicijnkosten die buiten het basispakket van uw zorgverzekering vallen of geld (> €60,-) dat u aan het goede doel heeft geschonken: er zijn veel kosten die u mag aftrekken. Dit levert u voordeel op. Ook als u al met pensioen bent zijn er nog aftrekposten, zoals ziektekosten, giften en de hypotheekrenteaftrek.

Check 5: Heeft u een sterk wisselend inkomen? Vraag dan een middelingsregeling aan
Heeft u een sterk wisselend inkomen uit werk en woning? Verdient u dit jaar bijvoorbeeld een stuk meer dan vorig jaar omdat u fulltime bent gaan werken? Of heeft u een gouden handdruk gekregen waarna u direct met een nieuwe baan begonnen bent en uw inkomen aanzienlijk hoger ligt? Dan betaalt u waarschijnlijk meer belasting dan wanneer u dat inkomen gelijkmatig verdeeld over een jaar krijgt. U kunt dan in aanmerking komen voor de middelingsregeling. Hier leest u meer.

Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Op Finfin van Adfiz kunt u oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.13-03-2018
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top