Een relatie en samen een bedrijf?

Als u samen een bedrijf wilt beginnen, denk dan goed na over de rechtsvorm die u kiest. Die hangt onder meer af van de manier waarop u samenwerkt en van de vraag of u fiscaal partners bent. Wat is er mogelijk?

Twee eenmanszaken
Bent u gelijkwaardig aan het werk in het bedrijf? Dan kunt u elk een eigen eenmanszaak oprichten. U factureert dan aan elkaar de geleverde diensten of producten en zowel btw als inkomstenbelasting zijn gescheiden. Het voordeel van deze keuze is dat u gemakkelijk de samenwerking kunt stoppen en dat u ieder aansprakelijk bent voor uw eigen bedrijfsschulden.

Man-vrouwfirma
Een andere mogelijke rechtsvorm is de Vennootschap Onder Firma (VOF). Voor de btw beschouwt de fiscus u dan als één ondernemer, maar de inkomstenbelasting is gescheiden. U betaalt dus ieder belasting over uw eigen winst. Een voordeel is dat u allebei gebruik mag maken van de fiscale voordelen voor ondernemers, zoals de zelfstandigenaftrek als u aan de ondernemersvoorwaarden voldoet. Als u fiscaal partners bent, is uw VOF een man-vrouwfirma en geldt er een extra voorwaarde: u moet binnen het bedrijf gelijkwaardig werk verrichten. Het mag dus niet zo zijn dat één van u het bedrijf leidt en de ander ondersteunende werkzaamheden uitvoert. Er zit ook een nadeel aan deze rechtsvorm. U bent namelijk beiden hoofdelijk aansprakelijk. Bij schulden – door wie van u dan ook veroorzaakt – kunnen de schuldeisers aanspraak maken op beide privévermogens.

Meewerkende partner
Heeft één van u de leiding in het bedrijf en helpt de ander mee? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om de samenwerking vorm te geven. Zo kunt u uw partner minder dan 5.000 euro per jaar betalen en gebruikmaken van de meewerkaftrek. Of u betaalt uw partner een arbeidsbeloning voor het meewerken en trekt die af van de winst. Uw partner betaalt dan inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. De derde mogelijkheid is om een arbeidsovereenkomst te sluiten met uw partner. Hij of zij is bij u in dienst, ontvangt loon en werkt onder dezelfde arbeidsvoorwaarden als uw andere werknemers.

Inkomen op peil
Goed partnerschap betekent ook zorgen voor inkomensbescherming van u beiden. Neem daarom contact op met ons kantoor. Wij gaan na wat de financiële gevolgen zijn als u uit elkaar gaat of als een van u overlijdt of arbeidsongeschikt wordt. Ook voor uw oudedagsvoorziening en uw bedrijfsverzekeringen bent u bij ons aan het goede adres.15-05-2018
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top