Vrachtwagenchauffeurs minder alert op weg

In 2017 is het aantal ongevallen met vrachtauto's met 20 procent gestegen. De totale schadepost steeg met dertig tot vijftig miljoen euro. Waar ligt dat aan? En wat betekent dat voor uw risico's en uw verzekeringen?

De economie is sinds een aantal jaar weer aan het groeien en daardoor is het drukker geworden op onze snelwegen. En meer verkeersdrukte betekent meer ongelukken. Dat is één verklaring voor het toegenomen aantal ongevallen. Daarnaast heeft de aantrekkende economie geleid tot een grotere vraag naar vrachtwagenchauffeurs. Er zijn duizenden vacatures, het personeelstekort is nijpend en de werkdruk is groot. Noodgedwongen worden onervaren chauffeurs ingezet, die meer risico vormen voor de verkeersveiligheid.
Bovendien neemt door haast, stress en vermoeidheid de alertheid van de chauffeurs af. En ten slotte blijkt dat chauffeurs tijdens het rijden vaker de smartphone, navigatieapparatuur en boordcomputer gebruiken. Ook daardoor vermindert de alertheid.

Aandacht voor het vak
Wat kunt u als ondernemer doen om de kans op ongelukken te verkleinen? Transportondernemers doen er goed aan om beginnende chauffeurs goed op te leiden en te begeleiden. Aandacht voor het vak dus, want niet iedereen met een groot rijbewijs is direct een goede vrachtwagenchauffeur. Maar ook ervaren chauffeurs kunnen er veel aan hebben als zij door monitoring van hun rijgedrag inzicht krijgen in hoe zij zich kunnen verbeteren.

Alertheid vergroten
Dan de stress, de haast en de vermoeidheid. U zou bij het plannen rekening moeten houden met het bioritme van de chauffeur, zeker bij het wisselen van dag- en nachtroosters. Neem bovendien klachten van chauffeurs over te grote werkdruk serieus. Laat hen de aandacht bij de weg houden, bijvoorbeeld door het bedienen van navigatieapparatuur en de boordcomputer uit te schakelen tijdens het rijden. Ook de smartphone kan tijdens het rijden uit.

Laat u goederen vervoeren?
Misschien bent u geen transportondernemer, maar laat u wel goederen vervoeren. Ook u kunt chauffeurs helpen om ongevallen te voorkomen. U kunt met uw afnemers bijvoorbeeld soepelere aflevertijden afspreken. En als een chauffeur altijd direct telefoontjes of berichten van uw bedrijf moet beantwoorden, zal dat de stress en de haast alleen maar vergroten. Geef hem daarom de gelegenheid contact met u op te nemen op een moment dat het hem uitkomt.

Vrachtwagen- en transportverzekeringen
Aandacht voor veiliger vrachtverkeer is direct een mooie aanleiding om ook uw vrachtwagen- en de transportverzekeringen weer eens onder de loep te nemen. Neem daarvoor contact op met ons kantoor. Wij bespreken graag wat er beter kan en welke mogelijkheden verzekeraars u bieden.27-02-2018
Kvk nummer 27209253| WFT nummer 12008766| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top